„Piata serviciilor medicale din Romania este foarte mica si foarte segregata. Cota noastra de piata, ca lider, este de circa 6%, asta in conditiile in care in regiune marii operatori au o cota de piata de 17-20%. Prin urmare, prin politica de extindere prin achizitii, dorim si o consolidare a pietei de servicii medicale”, a declarat Marcu.
Presedintele consiliului de administratie a mai spus ca anul acesta este posibil sa ajunga la o cota de piata de 8%, in timp ce pentru urmatorii 2 ani, Marcu tinteste sa acopere 12-13% din piata.
Compania a finalizat saptamana trecuta achizitia a 80% din Policlinica de Diagnostic Rapid din Brasov, cu peste 3 milioane de euro. In cadrul proiectului, compania are in plan ca pe langa clinica Medlife sa inaugureze, intr-o a doua faza, si un spital privat.
In zona de spitale, Medlife opereaza in prezent cea mai mare unitate de acest tip din Romania-Memorial Hospital din Capitala.
Totusi, in acest an firma si-a propus sa mai deschida inca doua spitale, dintre care unul va cuprinde si o unitate de primiri urgente si va fi amplasat „nas in nas” cu Spitalul de Urgenta din Capitala.
Aceasta unitate va necesita o investitie totala de circa 12 mil. euro, a spus Marcu, pentru DailyBusiness.ro. Spitalul va cuprinde 5 sali operatorii si 140 de paturi. Al doilea proiect din Capitala, care ar putea fi finalizat, cel tarziu, in primavara anului viitor, va fi amplasat in zona Ferdinand si va fi o unitate specializata pe urologie.
Legat de zvonurile unei posibile achizitii a spitalului privat Euroclinic din Capitala, Marcu a spus doar ca „ar fi un deal interesant” pentru Medlife. Aceasta nu a dorit sa precizeze daca poarta negocieri pentru achizitia Euroclinic.
Medlife a investit deja in acest an circa 2,5 mil. euro in noile proiecte, iar pentru urmatorii 3 ani are un buget de 20 mil. euro.
„Aceasta suma va fi suplimentata prin achizitiile in leasing sau rate, cum ar fi cele pentru aparatura”, a precizat Marcu, care a dorit sa mentioneze si ca „finantatorii ne bat la usa. Daca vom avea nevoie de o finantare mai mare este o chestiune de saptamani sa o obtinem”.
Bugetul de investitii pentru urmatorii 3 ani este acoperit in proportie de 50% de o finantare acordata de IFC, o divizie a Grupului Banca Mondiala. IFC este si actionar la Medlife, cu 12,75% din actiuni. Restul actiunilor este detinut de Societe General Asset Management (36,25% ) de familia Marcu (51%).
Planul de dezvoltare al Medlife este considerat de Marcu ca fiind un adevarat punct de cotitura in existenta firmei, ca urmare a nivelului la care Medlife va ajunge la nivel de business. „Acum avem un milion de pacienti anual. Dupa aceste investitii vom ajunge la doua milioane de pacienti”, spune Mihai Marcu.
Pentru anul acesta, Medlife si bugetat o cifra de afaceri cu 40% mai mare decat in 2009, cand a realizat 26,2 mil. euro. In primele 6 luni ale anului, veniturile Medlife au fost de aproximativ 65 mil. lei.
Marcu spune ca veniturile din segmentul corporate a inregistrat o scadere de circa 20% in ultimul an si jumatate, ca urmare a disponibilizarilor realizate de marile companii. Marcu a precizat ca scaderea a fost contrabalansata de clientii noi care au fost atrasi in aceasta perioada.
Mihai Marcu a decis acum 2 ani sa inceapa afaceri si in domeniul ambarcatiunilor, cel turistic si cel imobiliar.
El a infiintat compania importatoare si distribuitoare de ambarcatiuni NauticLife in Mogosoaia, iar intr-o luna urmeaza sa mai deschida inca unul in Tulcea. Planurile de investitii au fost intarziate de criza financiara, asa ca Marcu va inaugura doar o pensiune in acest an in Delta Dunarii, hotelul si proiectul rezidential din zona fiind amanate pentru o perioada mai propice.