Situatia nu a pereclitat nici rentabilitatea bancii, nici continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata romaneasca, anunta un comunicat al BRD-SocGen publicat joi la ora 11.30.
„Calitatea performantelor sale ii va permite sa acopere fara dificultati efectele negative ale acestui eveniment. BRD nu este afectata in niciun fel de aceasta situatie, care nu pune in cauza nici rentabilitatea sa, nici continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata romaneasca”, se mai spune in comunicat.
Joi, Societe Generale, principalul actionar al BRD, a anuntat o frauda de 4,9 mld de euro in cadrul activitatilor sale de piete financiare. Pierderii i s-au adaugat deprecieri suplimentare de 2 mld. de euro, generate de criza financiara internationala cauzata de criza imobiliara din Statele Unite.
Grupul Societe Generale a anuntat la randul sau ca soliditatea sa financiara nu este afectata, iar indicatorii financiari vor ramane la nivelele prevazute de standardele internationale, iar „calitatea performantelor proprii ii va permite sa acopere fara dificultati efectele negative ale acestui eveniment”, se mentioneaza in comunicat.
Pierderile au condus la reducerea profitului net al grupul Societe Generale pana un nivel cuprins intre 0,6 si 0,8 mld. de euro, pe 2007. Concomitent cu anuntarea rezultatelor, grupul Societe Generale a lansat o majorare de capital de 5,5 mld. de euro, garantata printr-o sindicalizare bancara.
Pe de alta parte, tot joi, agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat ca a redus la „AA-” ratingul acordat datoriilor pe termen lung ale bancii Societe Generale, de la „AA”, scazand si ratingul individual de la „A/B” la „B”.
Fitch a confirmat ratingul „‘F1+” acordat datoriilor pe termen scurt ale bancii precum si ratingul „1”, de suport. Perspectiva ratingului datoriilor pe termen scurt este stabil.
Fitch a luat aceasta decizie dupa ce banca a emis joi o avertizare privind scaderea profitului de la 5 mld.euro in 2006 la 600-800 mil.euro in 2007.