„Ultimele informatii pe care le avem de la Ministerul Finantelor sunt favorabile si titlurile de stat vor putea fi tranzactionate din 2007, cand va deveni operational Depozitarul Central”, a declarat Stere Farmache, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, BVB este pregatita din punct de vedere regulamentar si tehnic sa sustina tranzactii cu titluri de stat, insa decizia de listare apartine emitentului, respectiv Ministerul Finantelor.
„In 2007 am putea avea titlurile de stat la Bursa. In 2006, investitorii au fost lipsiti de acest instrument important, din categoria titlurilor cu venit fix, si nu au avut posibilitatea sa isi construiasca un portofoliu echilibrat, in care sa combine plasamentele cu risc ridicat in actiuni cu cele cu risc scazut, in titluri de stat”, a subliniat Farmache.
Titlurile de stat sunt binevenite pe piata de capital, in special in perioadele cand piata actiunilor are evolutii nefavorabile, oferindu-le investitorilor posibilitatea de a se orienta spre instrumente care le asigura un venit fix, garantat, potrivit directorului BVB.
Emisiunile de titluri de stat sunt de dimensiuni foarte mari, comparativ cu cele de obligatiuni, si pot ridica lichiditatea BVB. In Turcia, de exemplu, au loc tranzactii in valoare de 2 miliarde euro cu titluri de stat in fiecare zi, iar la Bursele din Europa Centrala si de Est se ajunge la valori zilnice de doua sau chiar trei ori mai mari.
„BVB este in curs de obtinere a autorizatiilor finale din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a Bancii Nationale a Romaniei pentru transformarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare in Depozitar Central al Bursei”, a declarat Stere Farmache.
Capitalul social al Depozitarului Central a fost majorat la 3 milioane euro si va atinge 5 milioane euro in urmatorii doi-trei ani, prin aportul direct al actionarilor.
„Pana acum am obtinut toate autorizatiile prealabile de la CNVM si BNR, urmeaza sa primim autorizatiile finale, dar este clar ca Bursa de Valori Bucuresti va avea Depozitar Central din 2007”, a mai spus Stere Farmache.
Ministerul Finantelor a renuntat in acest an la emisiunile de titluri de stat din cauza excedentului bugetar inregistrat. Titlurile de stat sunt utilizate de Guvern pentru finantarea finantarea cheltuielilor in conditii de deficit bugetar, statul neputandu-se imprumuta daca inregistreaza surplus bugetar.