Dintre cele 21 de institutii de credit cu operatiuni in statele europene emergente, vizate de sondajul Reuters, doar trei ar urma sa anunte pierderi, respectiv Swedbank, VTB Bank, de 1,87 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro), si KBC, de trei miliarde de euro, relateaza Mediafax.
Banca Transilvania va inregistra, potrivit analistilor, cel mai mare declin al profitului, pentru anul 2009, dintre instituitiile de credit active in Romania, respectiv 91%, la 35 milioane de lei (8,26 milioane euro), in timp ce in cazul Raiffeisen International si OTP scaderea va fi de 72%, respectiv 61%, la 275 milioane de euro si 118 miliarde de forinti (434 milioane euro), ca urmare a rezultatelor negative ale operatiunilor din Ucraina.
Profitul Erste Group in 2009 va scadea cu 47%, la 457 milioane de euro, castigul UniCredit cu 58%, la 1,68 miliarde de euro, in timp ce Societe Generale va anunta un declin de 32%, pana la 1,36 miliarde de euro.
Bancile elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank si EFG Eurobank vor raporta profituri mai mici cu 27%, 12% si 34%, respectiv de 1,23 miliarde de euro, 452 milioane de euro si 432 milioane de euro.
Pentru Millenium Bank, analistii consultati de Reuters se asteapta la o scadere a profitului cu 69%, la 126 milioane de zloti (29,57 milioane de euro).
Specialistii din sectorul finaciar intervievati de Reuters considera ca bancile din statele europene emergente vor ramane profitabile in trimestrul al doilea, in pofida avansului creditelor neperformante, sustinand increderea investitorilor ca pierderile, pentru anul 2009, in sectorul bancar sunt putin probabile.
Aceste asteptari au sprijinit cotatia actiunilor bancilor din regiune in ultima luna, iar titlurile institutiilor de credit din Grecia, Austria si Suedia, toate cu expunere semnificativa in Europa emergenta, au inregistrat cresteri peste media industriei europene de profil.
Insa, intrucat bancile amana asumarea costurilor rezultate din credite neperformante, iar somajul si insolventa abia au inceput sa creasca in Europa Centrala si de Est, este prea devreme de concluzionat daca au depasit problemele sau perioada mai dificila urmeaza.
„Trimestrul al doilea nu va evidentia o inrautatire fata de primul trimestru sau ultimele trei luni ale anului trecut, insa nu exista claritate privind momentul si amploarea recuperarii economice, iar aceasta este o problema importanta”, a declarat Francois Boissin, analist bancar la compania Exane BNP Paribas.
Majoritatea bancilor se asteapta ca imprumuturile neperformante sa atinga un maxim in 2011, a adaugat el.
Economile din Europa Centrala si de Est se vor contracta cu 5% in 2009, potrivit Fondului Monetar International, in timp ce in fostul spatiu sovietic declinul va fi mai mare, respectiv de 5,8%, ca urmare a reducerii exporturilor catre Europa de Vest si a intrarilor de capital.
Impactul crizei creditelor este agravat de avansul sectorului bancar din ultimii ani, care a stat la baza cresterii economice din regiune in anii 2000-2008.
„Bancile se afla in pragul unui grav ciclu de credite neperformante similar celui din Asia in 1998. Creditele neperformante vor creste pana la 15%, cu variatii in functie de tara si segmentul de clienti”, au aratat specialistii grupului financiar Morgan Stanley, intr-un raport publicat saptamana trecuta.
Spre deosebire de activele toxice care au afectat rapid bancile occidentale, criza avanseaza mai incet in est.
Potrivit estimarilor Reuters, doar trei mari banci din regiune vor inregistra pierderi in anul 2009.
„Ne asteptam ca sectorul bancar sa inregistreze profit anul acesta”, a declarat Matthias Siller, manager la compania Barings Asset Management, care administreaza active de 1,8 miliarde de euro in Europa emergenta.