„Am semnale ca sunt si alti investitori interesati sa intre in Romania, investitori mari din Europa si nu numai. Romania prezinta un interes deosebit pe segmentul asigurarilor, iar potentialul care exista in momentul de fata ete suficient pentru alte mari societati”, a spus Toncescu.
In prezent, pe piata locala activeaza 43 de companii de asigurari.
Angela Toncescu a mentionat ca societatile cu care este in discutii au activitati atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel al asigurarilor de viata.
Ea a adaugat ca [b]este un moment bun ca aceste companii sa intre pe piata[/b], cel putin din punctul acestora de vedere.
Oficialul CSA a precizat ca la sfarsitul anului 2010, asiguratorii detineau active bilantiere de 16,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 3,3% din PIB. Totodata, valoare cumulata a capitalurilor sociale subscrise de era de peste 4 miliarde de lei.
„Capitalul strain reprezinta mai mult de 88% din total. Ponderea capitalului social strain a crescut foarte mult in ultimii cinci ani, cu circa 40 de puncte procentuale, ca urmare a atragerii in Romania a unor mari asiguratori europeni”, a declarat Toncescu.
In Romania au intrat in ultimii ani mai multe grupuri internationale de asigurari, printre care Groupama, Erste, Ergo, Aegon, Cardif, EFG, Uniqa, Axa, Alico, ING si altele.
„Analiza capitalului subscris pe tari de provenienta, arata ca pe primul loc se situeaza Franta, cu 29% din totalul capitalului social al societatilor de asigurare, urmata de Austria cu o cota de 24,6%, Olanda – 14,6%, Maria Britanie – 4,6%”, a mai spus Angela Toncescu.
„Totodata, rezultatele financiare ale companiilor de asigurare se imbunatatesc. Daca in exercitiul financiar 2009 piata de asigurari a inregistrat o pierdere neta de peste 100 milioane de lei, in 2010 aceasta s-a reduc cu aproape 60%, la 41,37 milioane de lei”, a precizat oficialul CSA.
In 2008, societatile au avut o pierdere neta de peste 580 milioane de lei.
P iata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 6,6% in primele trei luni, la 2,14 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 8,8%, la 1,71 miliarde de lei. Veniturile generate de politele de viata au insumat 433,83 milioane de lei, cu 3,3% mai mult fata de martie 2010.