Chiar daca sunt mult peste nivelul inflatiei (valoarea anuala a indicelui a fost de 4,5% in februarie n.r.), dobanzile oferite acum de banci sunt mult sub nivelul celor de la inceputul lui 2009, cand urcau si pana la 16-17% pe an. Randamentele au intrat pe un trend accentuat de scadere in a doua jumatate a anului trecut, care a continuat in primele luni din 2010.
Conform conso.ro, bancile ofera cele mai mari dobanzi pentru depozitele la termen cu maturitate mica. Astfel, cele mai mari dobanzi la depozitele la termen in lei, de 9,5%, sunt oferite de Alpha Bank, Bank of Cyprus si Volksbank, pentru scadente de 15 saptamani, 35 de zile si, respectiv, o luna.
Pentru depozitele la trei luni, adica cele mai utilizate instrumente de economisire pe termen scurt si totodata cele pentru care majoritatea bancilor ofera cele mai mari dobanzi, bonificatiile urca pana la 9,25% pe an.
[img=616]Dobanda din tabel este anuala[/img]
Dobanzile scad pe masura ce maturitatea depozitelor creste. Astfel, la scadentele de 6 luni bancile practica randamente de pana la 8,8% pe an, iar pentru depozitele pe un an dobanzile maxime sunt de 8,75% pe an, acestea din urma fiind instrumentele de economisire pe termen lung la care romanii apeleaza cel mai des.
[img=614][/img]
Ce transmite aceasta atitudine? Ca institutiile se asteapta ca nivelul de cost al resurselor sa se ieftineasca pe viitor, asa incat nu sunt dispuse sa ofere dobanzi mari pentru perioade indelungate.
Pentru a calcula cat mai exact castigul obtinut de beneficiar la scadenta, din dobanda oferita de banca trebuie scazute comisioanele percepute de finantator pentru deschiderea, administrarea si retragerea de numerar din depozit. La infiintarea depozitului se achita de regula cativa lei, iar pentru retragerea economiilor circa 0,5% din suma retrasa.
Pe fondul crizei, multe banci au anulat insa atat comisionul de deschidere a depozitului, cat si pe cel de administrare si de retragere de numerar. Doua institutii care au renuntat la toate cele trei comisioane sunt Alpha Bank si Banca Transilvania.
Cele mai multe banci au instalat pe site-urile proprii aplicatii unde clientii pot calcula suma de bani castigata la scadenta depozitului.
Pentru depozite de valoare mare, bancile ofera o dobanda peste cea standard. De exemplu, Romexterra Bank acorda aceasta facilitate clientilor cu peste 100.000 de lei in cont.
Depozit in lei sau in euro
Diferentele mari dintre dobanzile practicate de banci la depozitele in lei si la cele in euro (de circa 5 puncte procentuale – n.r.) sunt un argument forte in favoarea economisirii in lei.
Totodata, majoritatea analistilor financiari apreciaza ca trendul de intarire a leului se va mentine, iar la final de an am putea vedea o cotatie apropiata de cea actuala, de 4 lei/euro ori usor sub acest nivel.
Prin urmare, daca se bazeaza pe pronosticurile analistilor, romanii nu ar trebui sa se teama nici de faptul ca, daca isi pastreaza economiile in lei, acestea s-ar putea devaloriza din cauza unei eventuale deprecieri a leului.
Nu trebuie trecut insa cu vederea ca exista si analisti conservatori care recomanda romanilor sa isi pastreze banii in moneda in care doresc mai apoi sa ii investeasca, anuland astfel riscul valutar.