Numarul americanilor care nu-si mai pot plati datoriile a crescut dramatic in ultimii ani, iar Congresul a inasprit conditiile legale prin care un cetatean isi poate declara falimentul personal.
1. Cheltuielile medicale
Un studiu al Universitatii Harvard releva ca principala cauza a falimentelor personale este reprezentata de cheltuielile medicale (in 62% din totalul cazurilor). Un aspect interesant al studiului este ca 78% dintre cei care si-au cerut falimentul aveau anumite tipuri de asigurari medicale, infirmand astfel mitul potrivit caruia facturile medicale ii afecteaza doar pe cei fara asigurare.
Bolile rare sau grave pot genera usor cheltuieli de sute de mii de dolari cu ingrijiri medicale, costuri care pot rapid sa sece conturile de economii, fondurile pentru pensionare sau alte tipuri de economii.
Dupa extinderea cheltuielilor medicale la un asemenea nivel, declararea falimentului personal apare ca o ultima solutie, chiar daca pacientul sau familia acestuia puteau sa acopere sau nu o parte din facturile medicale.
2. Pierderea job-ului
Fie ca e vorba de concediere sau demisie, pierderea locului de munca este devastatoare. Unii pot fi norocosi pentru ca primesc salarii compensatorii.
Oricum, fara un fond de rezerva situatia se poate inrautati, iar utilizarea cardurilor de credit pentru plata facturilor poate fi dezastruoasa. Cei care nu-si pot gasi un job platit la fel precum cel dinainte pentru o perioada mai mare ar putea sa nu-si mai revina la timp pentru a tine creditorii departe.
3. Abuzul de cardurile de credit
Unii oameni pur si simplu nu-si pot controla cheltuielile cu ratele la banca, cu masina si cu acoperirea unor carduri de credit. Acestea pot scapa de sub control, pana cand imprumutatul nu mai poate plati nici macar o suma minima pentru fiecare datorie in parte.
Daca nu este ajutat de prieteni sau de familie, ori nu obtine un plan de rescadentare a creditului, atunci falimentul personal este, de obicei, alternativa inevitabila.
Statisticile arata ca majoritatea planurilor de rescadentare a datoriilor esueaza din diferite motive.
4. Divortul (Separarea)
Despartirile genereaza presiuni financiare imense pe ambii parteneri in mai multe moduri. De exemplu, prin impartirea bunurilor dobandite pe timpul casatoriei, custodia asupra copiilor, stabilirea de pensii alimentare si nu in ulimul rand prin intretinerea a doua case separate.
Numai costurile cu avocatii ii pot determina pe unii sa-si declare falimentul personal. De asemenea, unii nu-si mai pot achita facturile curente din cauza ca trebuie sa plateasca pensie alimentara.
5. Cheltuieli neprevazute
Pierderea unor proprietati neasigurate pentru furt sau calamitati naturale precum cutremure, inundatii sau tornade, poate forta pe cineva sa intre in faliment.
Multi proprietari de locuinte nu sunt constienti ca trebuie sa-si asigure suplimentar proprietatea de evenimente precum cutremurele. Cei care nu sunt asigurati pentru astfel de pericole isi pot pierde pe langa casa si bunurile din ea.
Mai mult, cei care isi pierd garderoba in astfel de catastrofe nu se vor putea imbraca adecvat pentru a merge la slujba si si-ar putea pierde si job-ul.