1
– Evenimentul care a incins cel mai tare spiritele anul acesta in banking a avut loc in iunie, cand a fost implementata Ordonanta de Urgenta 50 privind consumatorul de credit.
Modul in care unele banci au ales sa aplice prevederile ordonantei a nemultumit mult clienti. Acestia s-au adresat instantei in grupuri organizate.
Cele mai mediatizate procese antibanci aflate in derulare sunt impotriva Volksbank (circa 1.000 de clienti) si Bancii Comerciale Romane (400).
2 – Pe 16 decembrie 2010, GE Money si-a anuntat retragerea de pe piata locala de servicii financiare, unde detinea o participatie minoritara in cadrul Garanti Bank, precum si in companii de leasing si credit de consum.
GE Money este primul grup financiar care si-a lichidat afacerile de pe piata locala dupa declansarea crizei.
Participatiile grupului au fost preluate de catre Garanti Bank Romania, care a format astfel pe piata locala grupul financiar Garanti.
3 – In primavara, a fost lansat programul Prima Casa 2, prin intermediul caruia statul ofera garantii de pana la 75.000 de euro pentru creditele imobiliare acordate de banci.
Valoarea garantiilor statului pentru Prima Casa 2 a fost de 700 milioane de euro.
4 – La 1 iulie, guvernul a decis reintroducerea comisionului de 16% pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, ceea ce obligat bancile care inca au mare nevoie de lichiditate sa creasca substantial dobanzile sau sa preia ele insele acest cost suplimentar al clientilor.
5 – La mijlocul lunii iulie, procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Trasilvania, si Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al bancii, alaturi de alte sase persoane, pentru manipularea pietei de capital. Acesta a fost unul din cele mai mari procese declansate in mediul bancar, dupa cele care au avut in anii 1999-2.000, cand au falimentat Bancorex si Banca Albina.
Cei doi bancheri sunt acuzati ca la vanzarea pe bursa a unor pachete pe care le detineau la Banca Transilvania catre Bank of Cyprus, ar fi folosit informatii confidentiale, ceea ce contravine regulilor bursei.
6 – La 1 ianuarie 2010, Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD Soc Gen, a doua banca locala dupa totalul activelor, a predat conducerea bancii lui Guy Marie Poupet, incheind astfel o perioada de 9 ani in care se aflase la conducerea bancii, rastimp in care BRD a devenit una din cele mai profitabile banci din sistem.
7 – In decembrie, Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost, una din cele mai mari banci locale, a fost inlocuit la conducerea bancii de catre Peter Weiss, fostul sef al RBS Romania, decizia devenind efectiva de la 1 ianuarie 2011. Mihai Bogza isi pastreaza functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost.
8 – La finele lui martie, Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, a treia banca de pe piata locala dupa valoarea totala a activelor, a fost inlocuit cu Johann Lurf.
Volksbank a fost pana in 2010 institutia cu cea mai rapida crestere din mediul bancar, ea avansand in doi ani de pe o pozitie din afara primelor 10 banci ca marime pana pe locul 3 in sistem. Cresterea agresiva a activelor bancii, bazata in special pe extinderea creditarii, a condus la o deteriorare rapida a portofoliului de credite, banca avand in prezent un volum mare de restante, raportat la portofoliu.
9 – Si Banca Romaneasca (BR) si-a schimbat sefia in 2010. In locul lui Andreas Maragkoudakis, ex-directorul general, care a decis sa se pensioneze, a venit Marinis Stratopoulos.
10 – Incepand cu luna martie, Dan Sandu a devenit noul presedinte al MKB Romexterra (care a devenit de la 1 noiembrie MKB Nextebank), acesta inlocuindu-l in functie pe Adrian Radu, care si-a incheiat cel de-al doilea mandat la conducerea bancii. Anterior, Dan Sandu a ocupat pozitia de vicepresedinte in cadrul Citigroup si Millennium Bank.