- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Topul celor mai zgomotoase orase din Romania

22 Feb, 13:53 • Redactia DailyBusiness
Bucurestiul este cel mai poluat oras din punct de vedere al zgomotului, iar blocurile cu iesire la bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse, conform unui studiu realizat de compania specializata in masuratori acustice Enviro Consult.
Topul celor mai zgomotoase orase din Romania

„La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica”, declara Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.

Orasul din Romania cu cea mai mare pondere din populatie expusa la poluarea fonica este Bucurestiul, conform datelor centralizate la nivel european.

Calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 decibeli si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100.

Astfel, in Bucuresti peste 85% din populatie este afectata de poluarea fonica. In top urmeaza Constanta, cu 76% din populatie afectata, Cluj-Napoca (64%), Brosov, Ploiesti (61%), Galati (55%) si Timisoara (49%).

La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot. Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 decibeli. In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 decibeli, iar in sectoarele industriale de 65 decibeli.

In urma masuratorilor efectuate in aproximativ 250 de puncte fixe in Bucuresti, se poate realiza un top al celor mai poluate zone ale capitalei, din punct de vedere fonic.

Bulevardul Magheru (zona Nottara) se plaseaza pe primul loc, urmat de zona Oltenitei, bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasedeu, bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

„Cele mai expuse la zgomot sunt cladirile cu iesire la marile bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare. In spatele blocurilor de la bulevarde, indicii de disconfort fonic sunt mult mai mici”, spus Bogdan Lazarovici.

„Unele dintre cele mai linistite strazi din Bucuresti le putem intalni in spatele blocurilor din Drumul Tabereri, Rahova, 1 Mai sau in cartiere ca Primaverii si Giulesti. Din pacate, locuitorii din marile aglomerari urbane nu sunt sensibilizati asupra pericolelelor pe care le prezinta poluarea fonica pentru sanatate si pentru calitatea vietii. Traind zi de zi intr-un spatiu poluat fonic, ajungem sa nu mai percepem zgomotul, insa el ne afecteaza in continuare simturile. Zgomotul accentueaza problemele cardiace, creaza stari de neliniste si agresivitate, insomnii. Asa ajungem ca, aflati undeva la munte, sa ni se para ca linistea de acolo este ireala, insa aceea este normalitatea?, a adaugat Lazarovici.

Pana la jumatatea lui 2012, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot.

Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice. Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

Enviro Consult a fost infiintata la finele lui 2003 si detine aproximativ 60 de procente din piata autohtona a masurarii zgomotului. Printre clientii institutionali ai Enviro din Romania se numara primariile din Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Galati, Craiova, dar si reteaua CFR sau zona Portului Galati.

Alte proiecte din sectorul acustic vin din zona companiilor private precum Automobile Dacia, Arctic, Aerofina, Sidex. Colaborari in furnizarea de solutii si instruirea pentru personalul care actioneaza in domeniu au fost derulate si cu Transgaz, Romgaz, companii din petrochimie, domeniul extractiv, agentii de protectia mediului, institute de cercetare, marile centre universitare.