Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tot comunisti am ramas: Americanii si britanicii investesc in economie, noi pregatim masuri sociale

28 Oct, 00:03 • gecad.net
In timp ce SUA si Marea Britanie pregatesc planuri gigantice de sprijin pentru economia privata, Romania vrea sa lanseze la anul noi masuri sociale, cum ar fi cresterea salariului minim, care ar putea sa slabeasca si mai tare economia si sa prelungeasca recesiunea, spune Adrian Mitroi (foto), secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.
Tot comunisti am ramas: Americanii si britanicii investesc in economie, noi pregatim masuri sociale

SUA se pregateste sa arunce noi stimulente in piata, pentru ca nivelul de pana acum al cresterii economice este mult sub cel asteptat.

Potrivit unor informatii din piata, cateva trilioane de dolari ar urma sa fie aduse in piata de guvernul SUA prin achizitia de MBS-uri (Mortgage Based Securities), adica derivative de credite neperformante provenite din ipotecare.

Si totusi, in SUA, aceste masuri nu vor duce la o crestere a economiei, ci doar la atenuarea declinului, ceea ce va fi insa suficient pentru ca piata sa atraga priviile investitorilor, crede Adrian Mitroi. Analistul spune ca piata americana s-ar putea confrunta chiar cu noi bubble-uri, iar unul dintre acestea ar putea fi pe piata titlurilor de stat.

In Europa, planul de redresare care a captat privirile analistilor economici saptamana trecuta a fost cel al Marii Britanii. Autoritatile de la Londra au anuntat un plan care va combina masurile de austeritate cu cele de incurajare a economiei. Astfel, britanicii intentioneaza sa scada cheltuielile publice cu circa 83 miliarde de lire sterline.

Confruntati cu un deficit bugetar imens, britanicii s-au decis sa anuleze o parte din cheltuielile pentru investitii, sa concedieze circa 400.000 de bugetari pana in 2015 si sa reduca bugetele ministerelor de Externe si Aparare.

Masurile de austeritate sunt insa doar prima parte a programului. In paralel, tara pregateste si un plan de relansare economica, avand rezervat un buget de circa 200 miliarde de lire doar pentru investitii in infrastructura, prin proiecte publice si private.

Planul de redresare al Americii, care apeleaza in mod continuu la stimuluri pentru ca „nu are in ADN” ideea de reducere a cheltuielilor si cel al britanicilor, care compune si o componenta de austeritate, de taiere a cheltuielilor, desi par diferite, au totusi un numitor comun.

Ambele state, mari puteri economice mondiale, isi ajuta economiile prin stimuluri directe, spune Adrian Mitroi. Daca SUA cheltuieste enorm pentru a se redresa, Marea Britanie a dezvoltat la randul sau un plan stimulare a economiei private. Criza reface fara indoiala ierarhia economica a lumii, iar miza majora pentru piete este acum cat de competitive vor iesi din criza.

Cine isi joaca mai bine cartea atrage privirile si increderea investitorilor, iar asta se observa din miscarile de lichiditati care se produc de fiecare data cand apare un eveniment major cu efecte economice.

Ce efecte au planurile american si britanic de redresare pentru piata locala? Strategia adoptata de cele doua state in fata crizei este radical diferita comparativ cu Romania, care a lansat un plan de austeritate ce loveste inevitabil in economie si care nu poate fi compensat prin alte masuri de stimulare a acesteia, este de parere Adrian Mitroi.

Care ar putea fi rezultatul? Acela ca Romania va iesi slabita din criza, cu o crestere economica sub potential, si tot mai necompetitiva. Investitorii vor fi din ce in ce mai dezinteresati de noi.

In plus, modelul nostru de business, care se bazeaza prea mult pe ideea de stat asistential si nu pe economie antreprenoriala, contravine total criteriilor de performanta impuse de criza, spune Adrian Mitroi. In acest sens, analistul a dat ca exemplu propunerile recente de majorare a salariului minim si cresterea salariilor bugetarilor cu 15%, la anul.

Ce ne-ar putea astepta ca stat? In opinia analistului, strategia adoptata de Romania si mai ales eventualele masuri populiste care s-ar putea concretiza anul viitor, ar putea face din economia locala una care sa creasca multi de ani de acum incolo sub potential, principala consecinta fiind majorarea somajului.

Combinatia stat asistential – economie slaba nu are cum sa functioneze, slabeste Romania in ochii investitorilor si implicit in fata competitorilor ei, ceea ce nu poate insemna decat prelungirea saraciei si a crizei, crede Mitroi.

CFA Romania activeaza in domeniul analizei si managementului investitiilor. Asociatia se ghideaza dupa standarde profesionale in conformitate cu Codul si cu Standardele de practica si etica profesionala ale CFA Institute, din Statele Unite.

CFA Institute este o organizatie care acorda profesionistilor din domeniu titlul de Chartered Financial Analyst, conditie pentru o pozitie de top in administrarea fondurilor de pensii, fondurilor de investitii etc. Asociatia CFA Institute are peste 80.000 de membri, in 125 de tari, cu 131 de asociatii locale afiliate.

Urmărește Daily Business pe Google News