Alti dealeri din piata sustin insa ca evenimentele externe au condus la deprecierea leului, care a pierdut teren pe un trend regional, determinat de ordinele de vanzare ale jucatorilor speculatori, care au depreciat puternic majoritatea monedelor din regiune.
Leul a pierdut insa peste 2% in ultima zi, in timp ce zlotul si forintul – cel mult 0,5%. Evolutia sustine atat posibilitatea ca investitorii straini sa fi renuntat mai usor la lei decat la alte valute din zona, dar si pe aceea ca pe piata locala jucatorii interni au cumparat masiv euro.
„Faptul ca nu exista un market maker care sa intre in piata pentru a vinde euro si a incetini deprecierea leului a permis totodata scaderea rapida a monedei”, a explicat traderul.
La randul sau, Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, a mentionat ca ar fi nevoie de interventia bancii centrale pentru a impiedica o depreciere a leului, care odata ce a depasit pragul de 3,85 lei/euro, ar putea atinge chiar 4 lei/euro.
Nivelul leu/euro a atins un maxim de 3,8850 in cursul zilei de vineri. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs oficial de 3,8720 lei/euro.