„Jurnalul lui Jerome Kerviel”, cum este denumita cartea de benzi desenate, urmareste cei sapte ani de activitate ai traderului in cadrul Societe Generale, incepand cu 2001, cand acesta a fost recrutat de catre banca din Paris, pana la trimiterea acestuia in inchisoare, sub acuza de frauda si uz de fals.
„Am ramas uimit atunci cand am aflat ca a fost capabil sa faca pariuri in valoare de 50 de miliarde de euro pe banii bancii”, a spus Xavier Thomas, de la editura Thomas Editions.
„Asa ca am creat niste benzi desenate care descriu absurdul acestei situatii. Kerviel nu e un raufacator sau un erou. E doar emblematic pentru sistemul in care a lucrat”, a mai spus acesta.
Bazandu-se pe transcrierile discutiilor care au avut loc la politie, si prezentand situatia ca vazuta prin ochii lui Kerviel, cartea de benzi desenate il prezinta pe trader ca pe un outsider in lumea aroganta a trezoreriei bancare, unde toti colegii sai, spre deosebire de el, au un background serios, ce include studii de elita, urmate in cele mai inalte scoli de finante.
„La inceputul cartii i se da de indeplinit o actiune de trading, dar amploarea sa este prea redusa pentru a putea demonstra superiorilor cat de capabil este. Este momentul in care se declanseaza actiunea cartii. El isi propune sa eludeze regulile sistemului si este uimit sa descopere cat de usor poate pacali factorii de control”, spune Thomas.
Kerviel incepe sa se creada invincibil. La un moment dat se decide sa faca pariuri in functie de salutul pe care portarul cladirii i-l adreseaza dimineata.
Daca portarul ii spune „E o vreme racoroasa pentru perioada asta a anului”, Kerviel pariaza 20 de miliarde de euro mizand pe crestere a indicilor, iar daca comentariul indica o alta parere, pariaza pe scadere.
La un moment dat, portarul il ia prin surprindere spunandu-i: „Am dat din nou drumul la sistemul de incalzire.” „Ce sa fac?”, se intreaba Kerviel, completand: „Prostul asta nu-si da seama ca imprecizia lui poate costa Franta un sfert de punct la cresterea economica? Tipic pentru francezi: le place sa se planga, dar cand e vorba sa ia decizii, nicio speranta.”
Cartea de 40 de pagini va iesi pe piata pe 8 septembrie, iar o editura americana l-a contactat deja pe Thomas pentru a cumpara drepturile pentru traducerea in engleza.