Astfel, poate fi incheiat un acord de tip precautionary, prin care utilizarea sumelor de bani prevazute in angajament se face decat in cazuri de urgenta.
Potrivit lui Basescu, obiectivul major al acordului ar trebui sa fie consolidarea fiscala.
El a mai precizat ca deficitul de cont curent s-a redus la 4,5% din PIB, de la circa 13%, in timp ce si deficitul bugetar a scazut.
Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din produsul intern brut (PIB) si sa-l reduca in 2011 la 4,4% din PIB. Produsul intern brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.
Presedintele a mai spus ca pe langa consolidarea fiscalitatii, acordul trebuie sa cuprinda si reformarea sanatatii, obsorbtia fondurilor externe, dar si reforma muncii.
Acesta a subliniat ca in Romania sunt 4,4 milioane de salariati oficiali inregistrati si 1,68 milioane de persoane care muncesc la negru.
Traian Basescu a declarat ca nu se mai poate sustine aceasta situatie in conditiile in care pentru cei care lucreaza la negru nu sunt platite contributiile la sanatate si la pensii.
in acelasi timp, presedintele Traian Basescu a cerut ministrilor sa nu cada in „plasa” propunerii de incheiere a unei intelegeri de finantare cu China, aratand ca un acord de tip preventiv presupune niste conditii si ca Romania dispune de suficiente fonduri pentru investitii.
Avem 4,1 mld. euro neutilizati
Presedintele a mai declarat ca proiectele finantate de catre institutii financiare internationale nu sunt derulate suficient de repede, iar Romania este pusa in situatia sa achite penalitati de neutilizare a banilor pusi la dispozitie.
„In momentul de fata avem neutilizati 4,1 miliarde de euro, credite angajate de la Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare) si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE)”, a spus Basescu.
„Oameni buni, avem bani, dar nu implementam proiectele cu suficienta viteza! Ca sa nu mai spun de inca 30 miliarde euro bani nerambursabili de la UE. Deci, Romania nu are o problema cu banii. Daca avem o problema cu banii, avem probleme sa ne asiguram cheltuielile curente, pentru asta imprumutam bani, pentru salarii, pentru cheltuieli sociale, dar bani de investitii avem cu miliardele”, a adaugat seful statului.
El a sfatuit ministrii sa cheltuiasca acesti bani.
„Dragi colegi, dragi doamne si domni ministri, va rog sa fiti atacati pentru ca organizati licitatii si dati drumul la banii astia. Nu se mai poate, stam cu 4,1 miliarde credite angajate si nu le cheltuim”, a spus presedintele.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro. Romania a primit pana in prezent transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeana.
Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).