- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Traim in lumi paralele? Boc vede „lapte si miere”, investitorii cred ca suntem la pamant

26 May, 00:09 • razvan.codorean
Romania a redevenit locul unde merita sa investesti, a afirmat miercuri, optimist, premierul Emil Boc, care remarca stabilitatea economica si fiscala. Dar mediul de business crede altceva. Sa faci afaceri in Romania, in aceste vremuri, inseamna sa fii fraier sau amator de "sport sangeros", afirma oamenii de afaceri, care acuza taxele mari si birocratia.
Traim in lumi paralele? Boc vede lapte si miere, investitorii cred ca suntem la pamant

Emil Boc este, fara indoiala, „optimistul de serviciu” la Palatul Victoria. El a prezentat, miercuri, investitorilor prezenti la Forumul Financiar, o viziune „roza ” privind situatia din Romania.

„Romania a redevenit locul unde merita sa investesti si aveti incredere in acest lucru”, a spus, cu un aer triumfal, premierul Boc.

„Astazi, Romania are stabilitate macroeconomica, politica, guvernamentala, o stabilitate a Coalitiei, a iesit din recesiune ca prim pas spre iesirea din criza. Chiar daca, dupa cum spuneam, nori mai exista pe cerul crizei, drumul este acela al iesirii din furtuna”, a mai declarat prim-ministrul.
[img=1775][/img]

Cu alte cuvinte, ar cam fi timpul sa ne apucam de investitii, pentru nu pierde „trenul ” cresterii economice. Boc are si argumente care ii sprijina teoria. Romania tocmai ce a depasit recesiunea, iar prognozele Comisiei Europane, Fondului Monetar International (FMI) si a celor mai importante agentii de evaluare financiara internationale indica o crestere economica de 1,5-2% pe 2011 (sau chiar de 3%, Capital Economics), alimentata de cresterea consumului privat, dar si reluarea investitiilor in economie.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-vrea-5-8-miliarde-de-euro-de-la-investitorii-straini-61304/]Guvernul se asteapta[/url], optimist, ca investitiile straine sa creasca in urmatorii 3 ani de la 3,6 miliarde de euro (2,8% din produsul intern brut) la 5,8 miliarde de euro (3,3% din PIB).

La randul sau, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/isarescu-optimist-romania-va-intra-intr-o-perioada-cu-intrari-masive-de-capital-62990/]Mugur
Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a declarat, miercuri[/url], ca se
asteapta la intrari masive de capital in urmatoarea perioada.

 „Deocamdata
nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de
inalta. In 2005 – 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat
cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea
prin pret. Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca
toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei
pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu
as spune doar noul Cod al Muncii”, a spus acesta.

[b]Una scrie in statistici, alta in realitate[/b]

Realitatea nu pare insa sa confirme decat in parte optimismul debordant al premierului Boc.

Investitiile straine directe, care, in mod teoretic ar trebui sa fie atrase de mediul investitional atractiv promovat de premierul Boc, au insumat, in primul trimestru, numai 379 milioane euro, in scadere cu 22% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost de 486 milioane euro, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/investitiile-straine-directe-au-scazut-cu-22-in-primul-trimestru-la-379-milioane-euro-62444/]arata datele Bancii Nationale[/url]. Si asta dupa ce 2010 a fost cel mai slab an, incepand din 2004, din acest punct de vedere.

Iar daca ii intrebi pe oamenii de afaceri, acestia vin cu totul alta imagine despre atractivitatea mediului de business romanesc.

„Sa spui ca Romania a redevenit locul unde merita sa investesti inseamna sa demonstrezi ca nu stii adevarata realitate din economie”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Teoretic vorbind, da, avem potential investitional, insa ne omoara fiscalitatea si lipsa de sprijin a statului[/quote]
La randul sau, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii, acuza, luni, fiscalitatea excesiva.

„Cine sa investeasca in constructii cand trebuie sa plateasca, din start, 24%. Am cerut sa fie redus TVA-ul sau sa il platim la incasarea banilor de la beneficiar. Raspunsul? Niciunul”, a spus omul de afaceri.

Nici Maria Grapini, presedintele Fepaius, nu crede in mediul investitional prielnic reprezentat de Romania. „In perioada de criza, noi am marit toate taxele catre mediul de afaceri. Statul ne-a marit TVA-ul, CAS-ul, ne-a scos trei cheltuieli deductibile. Noi suntem pe dos fata de ce ar trebui sa functioneze intr-o economie de piata, mai ales in vreme de criza”, a declarat Grapini.

Aceasta spune ca, atata timp cat nimeni nu va fi responsabil pentru ce se intampla in Romania, vom continua sa avem un mediu investitional birocratic si putin atractiv.

„Cu impozitul forfetar ne-au lichidat 200.000 de firme. A fost o prostie a domnului Pogea (fostul ministru de finante – n.r.) Raspunde domnul Pogea? A fost premiat cu doua consilii de administratie cu 7.000 de euro pe luna”, a mai spus presedintele patronatului din industria usoara.

Coincidenta sau nu, in aceiasi zi in care Emil Boc sustinea discursul de la Forumul Financiar, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/copos-am-fost-un-mare-fraier-ca-am-investit-pe-litoral-62981/]omul de afaceri George Copos a declarat[/url] ca a fost „fraier” pentru ca a investit in litoralul romanesc.

Copos acuza, printre altele, lipsa de suport a statului pentru promovarea turismului romanesc, iar Radu Enache, presedintele grupului hotelier Continental Hotels, afirma, tot miercuri, ca „ne-a ajuns cutitul la os”, subliniind ca guvernul a impovarat activitatea jucatorilor din domeniu prin TVA-ul de 24%, in timp ce alte state, cum ar fi Franta a scazut taxele in domeniu imediat ce a venit criza pentru a sprijini consumului.

Potrivit oamenilor de afaceri, chestionati de DailyBusiness.ro,  economia romaneasca se zbate, in prezent, intr-un puternic blocaj financiar si o criza de lichiditate ce se datoreaza, intr-o masura importanta, si statului.

„Stiu foarte multe cazuri de firme care s-au trezit cu conturile blocate de stat pentru niste datorii infime. Asta in timp ce firmele statului fac datorii peste datorii. Iata marea interventie a statului roman in perioada de criza „, a spus omul de afaceri.

Oamenii de afaceri spun ca, intr-adevar, Romania are potential de crestere economica, insa pentru a-l exploata, are nevoie de reducerea fiscalitatii, de la TVA la CAS-uri, si mai ales a birocratiei.  

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci