- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Traim intr-o „colonie”? Cum ar arata un „Plan Hercule” pentru Romania

05 Jul, 00:05 • razvan.codorean
Modelul planului de reforme din Grecia ar putea fi aplicat, cel mai probabil, si in Romania, urmand ca administrarea fiscala, privatizarile si gestiunea investitiilor din bani europeni sa fie facuta de experti straini, afirma oamenii de afaceri si analistii chestionati de DailyBusiness.ro. Ei spun ca ne-am dovedit incapabili sa ne administram singuri, astfel ca interventia straina, sub forma unui "Plan Hercule", este inevitabila.
Traim intr-o colonie? Cum ar arata un Plan Hercule pentru Romania

Ce reprezinta acest plan? Un pachet de masuri legislative, fiscale si administrative initiat de liberalii germani pentru salvarea Greciei. In fapt, un fel de “Plan Marshall”, mecanismul prin care, acum 60 de ani, a fost relansata economia germana, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Planul, promovat de parlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis, prevede in esenta un pachet de masuri ce vizeaza [b]facilitati fiscale pentru stimularea investitiilor, atragerea de investitii europene de cel putin 30 miliarde euro, garantarea de catre Uniunea Europeana a unor investititii private si derularea privatizarilor prin intermediul unui fond de investitii[/b]. [url=http://www.alde.eu/press/press-and-release-news/press-release/article/greece-and-the-eurozone-a-comprehensive-plan-37490/]Detalii puteti citi aici.[/url]

O parte din aceste propuneri au fost deja preluate in programul de reforme adoptat, joi, de Parlamentul de la Atena. De la masuri fiscale la programul de privatizari de 50 miliarde de euro care va fi derulat sub asistenta expertilor straini.

Dincolo de eforturile privind salvarea Greciei, pentru noi este relevanta declaratia lui Chatzimarkakis care afirma ca acest plan ar trebui implementat si in Romania si Bulgaria.

“Comisia Europeana analizeaza un plan de a gestiona direct fondurile regionale in Grecia, Bulgaria si Romania, in conditiile in care administratiile acestor tari nu sunt capabile sa faca acest lucru“, a declarat acesta.
[quote=Jorgo Chatzimarkakis, europarlamentar german]Trebuie sa folosim asistenta tehnica pentru a depasi problemele in Grecia, Romania si Bulgaria[/quote]
Planul de masuri ar include si o ampla reforma pe termen lung, menita sa rezolve problemele coruptiei si clientelei politice. [url=http://www.euractiv.com/en/euro-finance/mep-anti-corruption-board-needed-greece-bulgaria-romania-interview-505859]Puteti citi aici interviul integral.[/url]

[b]Romania, o colonie?[/b]

Declaratiile europarlamentarului german au starnit reactii diverse in Romania. Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca aceasta initiativa nu il suprinde, avand in vedere ca Romania are de mult patalama de „colonie”.

„Un astfel de plan, in care sa fie implicati experti straini nu ar face altceva decat sa confirme acest statut. De [b]stat fara coloana vertebrala, care nu este capabil sa ia decizii in interesul national[/b]”, spune analistul.

„De multa vreme afirm ca toate asa-zisele masuri de reforma luate de puterea de la Bucuresti nu sunt menite, in fapt, decat sa protejeze interesele strainilor. Romania a devenit o colonie, in care patronii straini profita de
incapacitatea clasei politice, de interesele meschine ale unor decidenti
locali, al caror singur scop este imbogatirea cu orice pret”, a declarat analistul economic.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Din punct de vedere economic, Romania este de multa vreme subjugata capitalului strain care conduce din umbra[/quote]
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, afirma, la randul sau, ca “Ulise” n-ar trebui sa mai surprinda pe nimeni, deoarece face parte din planul mai amplu de integrare europeana, accelerat de efectele crizei.

“Franta si Germania experimenteaza, in prezent, o compatibilizare fiscala care, daca le va reusi, va fi impusa in toate cele 27 de state membre”, spune Parvan.

“Criza a demonstrat ca, in absenta unei coordonari stranse in interiorul UE, se poate ajunge usor la crize precum cea din Grecia. Diferenta este ca, daca in alte tari, aceasta integrare va urma o cale normala, in Grecia sau Romania, se va interveni extern, pentru ca autoritatile si-au dovedit incapacitatea administrativa“, a declarat secretarul general AOAR.

Omul de afaceri spune ca procesul de externalizare a deciziei administrative a inceput deja.

“Seful misiunii FMI, Jefrrey Franks, a ajuns un fel de prim-ministru al cabinetului Boc, care impune Romaniei masurile care le considera necesare. Iar autoritatile urmeaza, fara sa cracneasca, indicatiile venite de la FMI“, a mai spus Parvan.

[b]Cum ar arata un “Plan Ulise“ pentru Romania?[/b]

“Noi, spre deosebire de greci, nu prea mai avem ce privatiza. Poate gazul, ceva filiale electrice, Posta, CEC-ul, sarea si cam atat. Asa ca mizele unui astfel de plan vor fi, cel mai probabil, agricultura, investitiile din banii UE si administrarea fiscala“, afirma Cristian Parvan.

Potrivit expertilor, in domeniul agriculturii se estimeaza ca vor urma o serie de masuri de ordin legislativ si fiscal (de la suprataxarea proprietatii la amenzi pentru neexploatarea terenurilor si exproprieri in interes public) menite a concentra suprafetele agricole in mainile unor investitori straini.

In sectorul finantarilor europene, am putea asista, de exemplu, la o serie de licitatii coordonate de expertii straini, care sa atribuie contracte de executie a infrastructurii unor firme straine.

In domeniul fiscal, vor continua masurile de protejare a capitalului strain. 

“Dovezi? Uitati-va in Ungaria unde bancile au fost suprataxate, unde statul a investit in productie etc. Noi am facut exact pe dos. Am protejat bancile si nu am deranjat pe nimeni, mai mult chiar, ne-am adancit in dependenta de importuri”, a declarat Cristian Parvan.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Daca tot nu avem idei de relansare economica, daca tot ne batem ca chiorii, macar sa ii lasam pe altii sa ne ofere solutii[/quote]
Analistul Cristian Dinulescu remarca partea plina a paharului. “Pana la urma, istoria a dovedit faptul ca, fara ajutor extern, cu mare greutate ne miscam pe calea progresului“.

El spune ca, pana la urma, o coordonare externa a politicii fiscal-bugetare autohtone ar putea duce la evitarea derapajelor electorale, la reducerea coruptiei institutionalizate, la un control real al banului public.

Mai sunt si alte opinii potrivit carora avem nevoie de sprijin extern, din acest punct de vedere. “Sa spunem lucrurilor pe nume. Ne-am dovedit incapabili sa ne administram singuri. Macar daca ar veni cativa experti straini care sa faca ordine in mediul birocratic si corupt din Romania“, spune omul de afaceri Cristian Parvan.

Ilie Serbanescu atrage atentia insa ca un posibil control strain al afacerilor va confirma faptul ca [b]suveranitatea a devenit doar un concept invechit[/b], incapabil de inteles si sustinut de o clasa politica corupta.

“Noi ne-am pierdut de mult suveranitatea, inca de pe vremea cand negociam sa intram in NATO. Am ajuns la mana altora, trebuie sa jucam cum vor ei, de vrem sau nu. Insa ar trebui sa ne uitam la unguri, la polonezi si chiar si la bulgari care reusesc, intr-un fel sau altul, sa isi promoveze interesul national. Noi ? Ne-am vandut cu totul, fara nicio ezitare“, a declarat analistul economic.

Intrebat de problema suveranitatii, Chatzimarkakis a declarat, in interviul din Euroactiv, ca „toate tarile au problema ca sunt foarte mandre, spunand ‘asta ne reduce suveranitatea’, cu toate ca nu este vorba despre asa ceva, programele ar fi in continuare prezentate de guvern, dar expertii ar ajuta la implementarea aspectelor financiare”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci