Precedentul nivel record a fost atins in luna noiembrie a anului trecut, cand rezervele valutare au crescut la 28,7 miliarde de euro, potrivit Mediafax.
Banca Nationala a inregistrat in luna februarie intrari de 3 miliarde de euro, reprezentand transele a treia si a patra aferente acordului stand-by, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
FMI a virat la inceputul saptamanii trecute transele a treia si a patra din acordul stand-by de imprumut, in valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumatate au intrat in contul BNR, iar restul la Trezoreria statului.
In luna februarie, iesirile de 1,3 miliarde de euro au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
Rezerva de aur a bancii centrale s-a mentinut nemodificata la finele lunii februarie, la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 2,726 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2010 au atins, de asemenea, un nou maxim istoric, de 32,46 miliarde de euro, in crestere cu 1,84 miliarde euro fata de nivelul de la finele lunii ianuarie.
Platile scadente in luna martie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, au insumat 80 de milioane euro.
In ultima luna a anului trecut, rezervele au scazut cu 434 milioane de euro, astfel ca soldul la finele lui 2009 era de 28,3 miliarde de euro. Si in ianuarie iesirile au depasit intrarile, iar rezervele au coborat la 28,03 miliarde de euro.