Asigurarile specialistilor vin dupa ce, in aceasta vara, in Bucuresti si in alte orase din tara, reteaua de transport de energie electrica a suferit numeroase avarii din cauza consumului record pe timpul caniculei, mii de consumatori fiind afectati.
Reteaua de transport electric este pregatita sa suporte o crestere de consum chiar si mai mare decat cea record din ultimele zile, conform calculelor Transelectrica, din care rezulta si ca miercuri, pe 19 decembrie, s-a inregistrat cel mai mare consum de energie electrica din ultimii 15 ani, de 9.366 MWh, cresterea consumului fiind pusa pe seama temperaturilor reduse.
„Recordul s-a semnalat in intervalul orar 19.00-20.00. Chiar daca am avut cel mai mare consum de curent din ultimii 15 ani, nu au fost si nu vom mai inregistra probleme ca cele de asta-vara”, a declarat, pentru DailyBusiness, directorul general al companiei, Stelian Gal.
„Problemele de asta-vara au fost generate de o serie de avarii la transformatoare, probleme care, in acest sezon, au fost rezolvate prin modernizarea tuturor centrelor de consum din marile orase”, a mai spus directorul Transelectrica.
Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National, a declarat ca 2008 va fi un an lipsit de evenimente neplacute in alimentarea cu energie electrica.
„Inceperea productiei la reactorul II de la Cernavoda, nivelul bun din lacurile de acumulare ce alimenteaza hidrocentralele si rezervele de carbune din termocentrale, toate acestea ne fac sa credem ca nu vom avea probleme in 2008”, spune Lohan, care recunoaste ca problemele din aceasta vara au declansat o stare de alarma pentru operatorii de energie.
„Au fost luate masuri pentru evitarea unor pene de dimensiunea celor de asta vara, fiind investiti milioane de euro in modernizarea retelelor si a transformatoarelor. Avem siguranta ca sistemul energetic va rezista”, a mai spus Lohan, pentru DailyBusiness.
Gal: Marii consumatori au invatat lectia eficientei energetice
In ciuda consumului record din aceste zile, oficialii Transelectrica spun ca, per ansamblu, consumul de energie electrica la nivel national se mentine in cotele estimate initial. Pentru 2008, consumul nu va creste cu mai mult de 1,5%, estimeaza Gal, invocand drept argument principal constientizarea de catre marii consumatori a necesitatii economisirii energiei electrice.
„In conditiile in care preturile la energie au crescut destul de mult, tot mai multe companii au constientizat necesitatea economisirii energiei, pentru a nu le fi afectata cifra de afaceri. S-a ajuns la o reducere destul de importanta de consum la marii consumatori energetici, trend care se va amplifica in 2008”, a explicat directorul Transelectrica.
Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National, crede ca in 2008 cresterea economica nu va aduce un consum mai mare decat cu maxim doua procente fata de acest an.
„S-au dus vremurile cand se consuma energie in nestire, pentru ca pretul era mic si nu interesa pe nimeni cat venea factura. Acum, la actualele preturi, toti marii consumatori, dar si in cazul consumatorilor casnici, cu totii au inceput sa isi reduca consumul. Estimez ca si in 2008, chiar daca vom inregistra o crestere a volumului activitatilor economice, nu cred ca asta se va regasi intr-o crestere mai mare de 2% a necesarului de energie din piata”, a afirmat Lohan.
Media de consum pe tara este, in aceasta perioada, de 8.500 MWh. In perioada regimului comunist, consumul de energie electrica se ridica la 11.000, chiar 12.000 MWh.
Chiar daca trendul este unul pozitiv, din punct de vedere al reducerii consumului, Romania face in continuare risipa, irosind cel putin o treime din resursele energetice, a declarat recent, pentru DailyBusiness, Aureliu Leca, fostul presedinte al regiei nationale de electricitate, RENEL si presedintele onorific al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman.
„Aceasta crestere de consum energetic are la baza o crestere economica, dar nu neaparat una sanatoasa. Facem mai multa productie, dar din pacate, uitam un element esential. Cu cat consumam mai multa energie, fie ea electrica, gaze sau carburanti, cu atat ne va costa mai mult in final, iar acest lucru se va resimti in cheltuielile de productie, iar apoi in profit „, a precizat Leca.
„Avem nevoie de investitii majore in modernizarea si dezvoltarea sistemelor energetice, de la productie, Centrala Nucleara de la Cernavoda, hidrocentralele, termocentrale, la transport si amintesc numai de reteaua de electricitate care trebuie reconfigurata unui consum de cateva ori mai mare decat acum 10 ani”, a subliniat Aureliu Leca.