„Cred ca impozitarea progresiva va avea un impact extrem de negativ. Salariile mari vor fi declarate mai mici prin tot felul de tertipuri, la care romanii se pricep, deci nu e o solutie. Ne intoarcem in urma, investitorii vor fi descurajati sa mai vina in Romania, cand, de exemplu, in Bulgaria si Macedonia impozitul este la 10%. Cine o sa mai investeasca la noi?”, a declarat, Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom Transport Romania, citat de Mediafax.
El spune ca nici scaderea TVA-ului nu ar relansa economia, si ca Guvernul ar trebui sa investeasca in infrastructura si sa atraga mari investitori straini.
„E foarte clar ca bugetul are nevoie de venituri. Dar nu ar trebui sa alegem intre cresterea sau nu a TVA-ului si intre impozitarea progresiva sau nu. Ceea ce trebuie sa faca Guvernul este sa atraga companii mari care sa investeasca, sa se ocupe de marile proiecte de infrastructura”, a afirmat Stanciu.
Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane Calatori, are aceeasi opinie cu reprezentantului Alstom. El crede ca efectul impozitarii progresive a veniturilor „va incuraja nemunca” si va indeparta investitorii.
„Dupa opinia mea, este o mare prostie pentru ca incurajeaza nemunca, mai repede ar trebui sa modifice cota unica. Este normal ca acela care munceste mai mult sa castige mai mult, dar asa nu mai e rentabil sa muncesti mult. Mana de lucru se va scumpi si mai mult, iar noi in loc sa o ieftinim punem si mai multe taxe. Astfel, nici investitorii nu o sa mai vina”, a spus Blidar.
El anticipeaza ca productia companiei va scadea daca forta de munca se va scumpi.
Amadeo Neculcea, directorul comercial al principalului operator feroviar de marfa privat, Grup Feroviar Roman (GFR), considera ca masura propusa de ministrul Finantelor va dezavantaja companiile mari, cu multi angajati.
„Pentru firmele mici este posibil sa fie o gura de aer, dar pentru companiile mari va impovara si mai mult situatia. De cand a inceput criza se cauta solutii pentru scaderea costurilor”, a spus Neculcea.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.
Sistemul fiscal propus de Vladescu presupune cote de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte foarte mici si cu zona de scutire plasata foarte jos, aproape de salariul minim pe economie care in prealabil sa fie majorat cel putin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piata fortei de munca; globalizarea veniturilor cu sistem de deduceri in principal pentru pensii private si asigurari de sanatate private; impozit pe profit si impozit pe dividende redus de la 16% la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei.
Sistemul mai presupune o cota de TVA redusa cu doua-trei puncte procentuale fata de nivelul actual de 24%; impozit forfetar pentru activitatile care sunt greu de evaluat pe baza de bilant contabil (mai ales din sectorul serviciilor); impozitare solida a proprietatilor pe baza reevaluarii valorii impozabile; legislatie privind impozitarea „averii vizibile”, care sa asigure instrumente de taxare a discrepantei dintre veniturile declarate si valoarea bunurilor/proprietatilor detinute de un contribuabil.
In Romania a functionat un sistem de impunere pe venitul global pana in 2005. La 1 ianuarie 2005 a fost inlocuit cu cota unica de 16% pe venit si pe profit, care treptat a adus incasari in crestere pe seama expansiunii economice foarte rapide.
Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca ministrul Finantelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.