- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Trecerea la euro poate duce Romania la stagnare economica – Moody\’s

19 Mar, 11:28 • Redactia DailyBusiness
Pregatirea intrarii in zona euro poate da startul unei lungi perioade de stagnare economica in cazul Romaniei, din cauza lipsei competitivitatii, conform analistilor agentiei de evaluare Moody's.
Trecerea la euro poate duce Romania la stagnare economica - Moody\'s

Romania, Bulgaria, precum si tarile baltice s-ar putea confrunta cu un scenariu prin care a trecut si Portugalia, care dupa intrarea in zona euro a trecut printr-o perioada de stagnare economica, a declarat analistul agentiei Moody’s, Pierre Cailleteau, conform NewsIn.

Un alt risc in crestere, insa mai putin probabil dupa parerea analistilor Moody’s, este de a asista la adancirea deficitelor publice datorita cresterii dobanzilor si a devalorizarii monedei nationale.

„Problemele economice par din ce in ce mai dificil de solutionat ca urmare a ‘capcanei’ criteriilor de convergenta la zona euro si a impactului emigratiei mari, care, printre altele, alimenteaza cresterea prea rapida a salariilor”, a mentionat analistul sef in politici economice si financiare internationale al Moody’s, Pierre Cailleteau.

„Scenariul portughez” s-a petrecut intr-o perioada de crestere economica accelerata, pe fondul unor deficite de cont curent prea mari, prezentei avansului in domeniul creditarii si al cresterilor salariale prea optimiste.

Portugalia se afla in cursa pentru aderarea la moneda unica europeana, pe fondul scaderii ratei dobanzii, cand, odata cu intrarea in recesiune a economiei mondiale in anul 2000, performantele si cresterile au stopat.

Lunga perioada de stagnare economica a Portugaliei nu a luat sfarsit complet nici acum, in timp ce convergenta reala (in termeni de venit pe cap de locuitor) la zona euro s-a blocat.

De asemenea, sistemul de rata fixa, sau gestiunea dificila a cursului de schimb al acestor tari, constituie de obicei „reteta” unui dezastru financiar dupa modelul crizei economice asiatice de la sfarsitul anilor ’90.

Tarile mentionate anterior au unele particularitati comune, si anume deficite de cont curent de cel putin 10% din produsul intern brut (PIB) si situarea in coada clasamentului bunastarii intre statele membre ale UE, a mentionat Cailleteau.

„Credem ca o comparatie cu criza asiatica din 1997 este totusi una nepotrivita, pentru ca ignora natura integrarii in Uniunea Europeana, care sustine scenariul unei convergente reale a veniturilor si reduce considerabil riscul unei stopari bruste a finantarii externe”, a spus Cailleteau.

„Acest fapt, impreuna cu finantele publice solide a celor mai multe din aceste tari, explica ratingurile din categoria investment grade (rating investitional n.r.) acordate de Moody’s, care se situeaza intre BAA3 si A1”, a adaugat analistul firmei de rating al mediului investitiilor.

In prezent Romania detine un rating de BAA3, iar posibilitatea scaderii acestuia este relativ mica, ingrijorarile venind mai degraba din sfera politicului.

„Noi trebuie sa ne concentram asupra bonitatii Guvernului Romaniei, nu in mod deosebit asupra situatiei economiei si a politicii”, a spus Orchard. „Totusi, pe noi ne ingrijoreaza, legat de aspectul politic, cum va fi afectata agenda reformelor. Suntem ingrijorati ca tensiunile vor intarzia reformele care sunt atat de necesare, ceea ce va avea efecte pe termen lung”, a declarat luni analistul Moody’s, Kenneth Orchard.

Moody’s Investors Service a acordat Romaniei ratingul investitional BA1, in martie 2006, justificat de actiunile uneori incoerente de politica macroeconomica, reducerile impozitelor si unele dezechilibre macroeconomice, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
BNR lansează, la 1 decembrie, o bancnotă aniversară de 100 de lei cu regele Carol I
BNR lansează, la 1 decembrie, o bancnotă aniversară de 100 de lei cu regele Carol I