„In Romania, in trimestrul patru, a fost atins un varf in ceea ce priveste provizioanele de risc. Ne asteptam la un declin in 2010. Nu avem niciun motiv sa ne gandim la o inrautatire in Romania”, a spus Treichl, citat de Mediafax.
Anul trecut, BCR a majorat cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri pana la valoarea de 2,28 miliarde lei (540,2 milioane euro), de la 628,6 milioane de lei in 2008.
„Trimestrul patru din 2009 a fost marcat de majorarea in continuare a provizioanelor aferente imprumuturilor, desi cresterea creditelor neperformante a incetinit. Clientii au fost in continuare sub presiunea somajului si programului redus de lucru, iar IMM-urile au resimtit la randul lor efectele semnificativei incetiniri a economiei”, potrivit raportului financiar al BCR.
Acesta mentioneaza ca grupul are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane, de aproximativ 122%.
Ponderea creditelor neperformante in totalul portofoliului de imprumuturi acordate de grupul BCR si-a incetinit cresterea la 2,5 puncte in ultimele trei luni ale anului trecut, de la 4,4 in iulie-septembrie, pana la 13,1%, iar institutia noteaza ca nivelul este „suportabil”.
In 2009 banca a inregistrat o crestere a volumului total al portofoliului de imprumuturi acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) de 3,3%, la 46,53 miliarde de lei (10,98 miliarde euro), pastrand o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.
Profitul net dupa impozitare si interesele minoritare al grupului
BCR a scazut anul trecut de 2,3 ori fata de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei (206 milioane euro), din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele si diminuarii veniturilor din comisioane.
Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
In luna noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,3% din actiunile BCR. O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte,
BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.