- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Treziti-va din mirajul metalului galben! Sfatul investitorului care a prezis anul trecut \”explozia\” aurului: Nu mai cumparati

24 Jun, 00:02 • gecad.net
Desi presa este plina de stiri care scot in fata castigurile spectaculoase pe care le-a adus aurul in ultimul timp, acum nu este un moment bun ca romanii sa faca plasamente in metalul pretios, deoarece pretul ar putea scadea, spune investitorul Adrian Caramiha, care anul trecut a anticipat corect evolutia pretului metalului pretios (+50%).
Treziti-va din mirajul metalului galben! Sfatul investitorului care a prezis anul trecut \explozia\ aurului: Nu mai cumparati

DailyBusiness.ro a publicat in urma cu un an o proiectie a randamentelor estimate pe diferite tipuri de investitii, iar atunci Caramiha a indicat corect o evolutie cu 50-70% a pretului aurului in urmatorii 1-2 ani.

Istoricul cotatiilor BNR indica faptul ca pretul aurului a crescut cu peste 30% de la inceputul anului si cu peste 50% in ultimul an, miercuri cotatia BNR fiind de 135 de lei pentru un gram de metal pretios. Aurul a atins recent pe pietele internationale cea mai mare cotatie istorica, de 1.265 de dolari uncia. Randamentul il „bate” de departe pe cel al altor plasamente de pe piata, si este de circa 10 ori mai mare decat al celor mai profitabile depozite bancare.

Fascinati de mirajul metalului galben, romanii ar putea decide sa isi plaseze investitiile in metalul pretios, dar unii specialisti spun ca nu este tocmai un moment prielnic pentru acesta investitie. Adrian Caramiha, care anul trecut a reusit sa anticipeze evolutia aurului in lunile care au urmat, spune acum ca plasamentele in aur ar trebui privite cu multa circumspectie.

„Riscul este ca pretul aurului, care a crescut mult in ultimul timp si pare supraapreciat, sa sufere o corectie”, a spus Caramiha. Investitorul recomanda ca, cel putin pana in lunile de toamna cand este de asteptat ca pietele financiare sa se stabilizeze, investitorii sa se abtina de la a face aceste investitii.

Multi analisti spun ca investitiile pe termen lung vor fi extrem de profitabile. Unele voci spun ca metalul pretios ar putea ajunge la 1.400 de dolari/uncia, dar sunt avansate si pronosticuri care descriu evolutii mult mai spectaculoase, cum ar fi cea de miercuri, a analistilor Erste Bank care prevad ca pretul aurului ar putea ajunge la 2.300 de dolari /uncie in 2012.

Investitorii care mizeaza pe cresterea pretului la aur trebuie sa isi aleaga insa foarte atent intermediarii prin care cumpara bunul, deoarece unii le-ar putea percepe costuri foarte mari, care inghit aproape toate castigurile, potrivit datelor stranse din piata de DailyBusiness.ro.

Pe piata locala, romanii cumpara aurul sub forma fizica de la bijutieri, de la casele de amanet sau de la Piraeus Bank, singura banca comerciala care vinde metal pretios catre populatie sub forma de lingouri sau monede. Totodata, romanii au posibilitatea de a investi in metalul pretios pe bursele internationale de mafuri. Ei bine, potrivit datelor colectate din piata, primele tipuri de investitii sunt destul de dezavantajoase pentru clienti, din cauza tarifelor mari din intermediere si doar ultima, cea a burselor de marfuri, poate aduce un castig substantial investitorilor.

Spre exemplu, un investitor care a cumparat aur de la Piraeus Bank (institutie care a pus la vanzare catre populatie monede si lingouri de aur in octombrie 2009), si care acum ar vrea sa isi marcheze profitul ar putea iesi in castig doar daca a facut investitia pana la finele anului trecut.

Castigul sau este insa de cel mult 20%, deci nici pe departe la fel de interesant ca evolutia randamentului metalului pretios in acest rastimp, cand pretul aurului a urcat cu cel putin 50%.

Astfel, cand a lansat oferta de vanzare de aur catre populatie, Piraeus vindea un gram de aur cu 105 lei. La inceputul anului, pretul de vanzare urcase la banca deja la 122- 125 de lei, iar de atunci, tariful per gram a crescut constant pana la 160 de lei, marti. Pentru ca investitorul sa vanda inapoi aurul catre banca, acesta trebuie sa fi cumparat cel putin 500 de grame de la banca si sa fi lasat acesteia metalul in custodie, pana la rascumparare. Pretul de custodie este de circa 100 de lei pe luna.

Investitorii care au facut plasamente in monede si lingouri la Piraeus si ar vrea sa rascumpere acum investitia de la banca, ar primi in schimbul unui gram de aur intre 125 si 128 de lei, potrivit informatiilor colectate de DailyBusiness.ro.

La un calcul simplu, reiese ca doar investitorii care au cumparat aur inainte de 1 ianuarie ar iesi in castig daca si-ar rascumpara aurul, in timp ce aceia care au facut plasamentele incepand cu acest an, ar iesi in pierdere, cu toate ca pretul aurului a crescut cu cel putin 30% in perioada ianuarie- iunie. Motivatia randamentului slab obtinut de clienti este cat se poate de simpla: diferenta mare dintre cotatia de vanzare si cea de cumparare a bancii.

Oficialii Piraeus Bank spun ca pretul la care vand aurul catre clienti include si costul de transport si asigurare a metalului pretios, care este procurat de la Bank of Swiss, si de aceea pretul bancii depaseste cu mult cotatia oficiala. „Totodata, banca elvetiana ne vinde aurul adaugand si costul prelucrarii acestuia in lingouri”, au precizat bancherii.

De ce pretul de rascumparare este insa asa de mic raportat la cel de vanzare? Aceiasi oficiali au declarat ca pretul oferit de ei este oricum mai mare decat al actori din piata care cumpara aur. „In plus, noi vedem aurul ca pe un plasament pe termen lung. Pe o perioada mai mare de timp, randamentele oferite de investitie sunt importante”, au declarat acestia.

„In mod frecvent, bancile comerciale care tranzactioneaza marfuri pun un adaos de circa 10% atunci cand vand si scad circa 10% atunci cand cumpara. De aceea, investitorii care apeleaza la banci ca intermediari pentru achizita aurului pot iesi in pierdere”, a explicat pentru DailyBusiness.ro investitorul Adrian Caramiha.

Un investitor care a apelat la acest tip de investitie in ianuarie si se gandeste sa isi fructifice investitia nu va avea sansa de a obtine un randament mai bun nici daca apeleaza la alti cumparatori de aur de pe piata, adica Banca Nationala sau Banca Comerciala Romana.

Banca Nationala (ca si bijutierii) cumpara aur la un pret sub cel al cotatiei oficiale, iar BCR (singura banca comerciala care, alaturi de Piraeus, rascumpara aur de la populatie) oferea marti pentru un gram de aur rascumparat doar 95 de lei pe gram.

Solutia de a cumpara aur si de a il revinde la un centru de amanet ar aduce investitorii intr-o situatie similara ca atunci cand apeleaza la banci comerciale, in conditiile in care diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare a aurului perceput de aceste societati este extrem de mare.

Exista insa si forme de investire in aur care aduc profituri consistente investitorilor, cum ar fi cele pe bursele de marfuri.

„Cei care au de castigat sunt cei care investesc pe bursele de aur, unde comisioanele sunt mult mai mici, iar diferenta dintre pretul de tranzactionare si cel de cumparare este redusa”, a explicat Caramiha. Analistul atrage insa atentia ca pentru a investi pe aceste burse este nevoie de multe cunostinte financiare si de intermediari sofisticati la care accesul se face destul de dificil.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci