Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Treziti-va din mirajul metalului galben! Sfatul investitorului care a prezis anul trecut \”explozia\” aurului: Nu mai cumparati

24 Jun, 00:02 • gecad.net
Desi presa este plina de stiri care scot in fata castigurile spectaculoase pe care le-a adus aurul in ultimul timp, acum nu este un moment bun ca romanii sa faca plasamente in metalul pretios, deoarece pretul ar putea scadea, spune investitorul Adrian Caramiha, care anul trecut a anticipat corect evolutia pretului metalului pretios (+50%).
Treziti-va din mirajul metalului galben! Sfatul investitorului care a prezis anul trecut \explozia\ aurului: Nu mai cumparati

DailyBusiness.ro a publicat in urma cu un an o proiectie a randamentelor estimate pe diferite tipuri de investitii, iar atunci Caramiha a indicat corect o evolutie cu 50-70% a pretului aurului in urmatorii 1-2 ani.

Istoricul cotatiilor BNR indica faptul ca pretul aurului a crescut cu peste 30% de la inceputul anului si cu peste 50% in ultimul an, miercuri cotatia BNR fiind de 135 de lei pentru un gram de metal pretios. Aurul a atins recent pe pietele internationale cea mai mare cotatie istorica, de 1.265 de dolari uncia. Randamentul il „bate” de departe pe cel al altor plasamente de pe piata, si este de circa 10 ori mai mare decat al celor mai profitabile depozite bancare.

Fascinati de mirajul metalului galben, romanii ar putea decide sa isi plaseze investitiile in metalul pretios, dar unii specialisti spun ca nu este tocmai un moment prielnic pentru acesta investitie. Adrian Caramiha, care anul trecut a reusit sa anticipeze evolutia aurului in lunile care au urmat, spune acum ca plasamentele in aur ar trebui privite cu multa circumspectie.

„Riscul este ca pretul aurului, care a crescut mult in ultimul timp si pare supraapreciat, sa sufere o corectie”, a spus Caramiha. Investitorul recomanda ca, cel putin pana in lunile de toamna cand este de asteptat ca pietele financiare sa se stabilizeze, investitorii sa se abtina de la a face aceste investitii.

Multi analisti spun ca investitiile pe termen lung vor fi extrem de profitabile. Unele voci spun ca metalul pretios ar putea ajunge la 1.400 de dolari/uncia, dar sunt avansate si pronosticuri care descriu evolutii mult mai spectaculoase, cum ar fi cea de miercuri, a analistilor Erste Bank care prevad ca pretul aurului ar putea ajunge la 2.300 de dolari /uncie in 2012.

Investitorii care mizeaza pe cresterea pretului la aur trebuie sa isi aleaga insa foarte atent intermediarii prin care cumpara bunul, deoarece unii le-ar putea percepe costuri foarte mari, care inghit aproape toate castigurile, potrivit datelor stranse din piata de DailyBusiness.ro.

Pe piata locala, romanii cumpara aurul sub forma fizica de la bijutieri, de la casele de amanet sau de la Piraeus Bank, singura banca comerciala care vinde metal pretios catre populatie sub forma de lingouri sau monede. Totodata, romanii au posibilitatea de a investi in metalul pretios pe bursele internationale de mafuri. Ei bine, potrivit datelor colectate din piata, primele tipuri de investitii sunt destul de dezavantajoase pentru clienti, din cauza tarifelor mari din intermediere si doar ultima, cea a burselor de marfuri, poate aduce un castig substantial investitorilor.

Spre exemplu, un investitor care a cumparat aur de la Piraeus Bank (institutie care a pus la vanzare catre populatie monede si lingouri de aur in octombrie 2009), si care acum ar vrea sa isi marcheze profitul ar putea iesi in castig doar daca a facut investitia pana la finele anului trecut.

Castigul sau este insa de cel mult 20%, deci nici pe departe la fel de interesant ca evolutia randamentului metalului pretios in acest rastimp, cand pretul aurului a urcat cu cel putin 50%.

Astfel, cand a lansat oferta de vanzare de aur catre populatie, Piraeus vindea un gram de aur cu 105 lei. La inceputul anului, pretul de vanzare urcase la banca deja la 122- 125 de lei, iar de atunci, tariful per gram a crescut constant pana la 160 de lei, marti. Pentru ca investitorul sa vanda inapoi aurul catre banca, acesta trebuie sa fi cumparat cel putin 500 de grame de la banca si sa fi lasat acesteia metalul in custodie, pana la rascumparare. Pretul de custodie este de circa 100 de lei pe luna.

Investitorii care au facut plasamente in monede si lingouri la Piraeus si ar vrea sa rascumpere acum investitia de la banca, ar primi in schimbul unui gram de aur intre 125 si 128 de lei, potrivit informatiilor colectate de DailyBusiness.ro.

La un calcul simplu, reiese ca doar investitorii care au cumparat aur inainte de 1 ianuarie ar iesi in castig daca si-ar rascumpara aurul, in timp ce aceia care au facut plasamentele incepand cu acest an, ar iesi in pierdere, cu toate ca pretul aurului a crescut cu cel putin 30% in perioada ianuarie- iunie. Motivatia randamentului slab obtinut de clienti este cat se poate de simpla: diferenta mare dintre cotatia de vanzare si cea de cumparare a bancii.

Oficialii Piraeus Bank spun ca pretul la care vand aurul catre clienti include si costul de transport si asigurare a metalului pretios, care este procurat de la Bank of Swiss, si de aceea pretul bancii depaseste cu mult cotatia oficiala. „Totodata, banca elvetiana ne vinde aurul adaugand si costul prelucrarii acestuia in lingouri”, au precizat bancherii.

De ce pretul de rascumparare este insa asa de mic raportat la cel de vanzare? Aceiasi oficiali au declarat ca pretul oferit de ei este oricum mai mare decat al actori din piata care cumpara aur. „In plus, noi vedem aurul ca pe un plasament pe termen lung. Pe o perioada mai mare de timp, randamentele oferite de investitie sunt importante”, au declarat acestia.

„In mod frecvent, bancile comerciale care tranzactioneaza marfuri pun un adaos de circa 10% atunci cand vand si scad circa 10% atunci cand cumpara. De aceea, investitorii care apeleaza la banci ca intermediari pentru achizita aurului pot iesi in pierdere”, a explicat pentru DailyBusiness.ro investitorul Adrian Caramiha.

Un investitor care a apelat la acest tip de investitie in ianuarie si se gandeste sa isi fructifice investitia nu va avea sansa de a obtine un randament mai bun nici daca apeleaza la alti cumparatori de aur de pe piata, adica Banca Nationala sau Banca Comerciala Romana.

Banca Nationala (ca si bijutierii) cumpara aur la un pret sub cel al cotatiei oficiale, iar BCR (singura banca comerciala care, alaturi de Piraeus, rascumpara aur de la populatie) oferea marti pentru un gram de aur rascumparat doar 95 de lei pe gram.

Solutia de a cumpara aur si de a il revinde la un centru de amanet ar aduce investitorii intr-o situatie similara ca atunci cand apeleaza la banci comerciale, in conditiile in care diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare a aurului perceput de aceste societati este extrem de mare.

Exista insa si forme de investire in aur care aduc profituri consistente investitorilor, cum ar fi cele pe bursele de marfuri.

„Cei care au de castigat sunt cei care investesc pe bursele de aur, unde comisioanele sunt mult mai mici, iar diferenta dintre pretul de tranzactionare si cel de cumparare este redusa”, a explicat Caramiha. Analistul atrage insa atentia ca pentru a investi pe aceste burse este nevoie de multe cunostinte financiare si de intermediari sofisticati la care accesul se face destul de dificil.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Crin Antonescu dinamitează relația cu SUA: „Nu vrea domnul Vance să vorbim mai în detaliu câte dosare politice s-au făcut sub oblăduirea ambasadei SUA?”
Crin Antonescu dinamitează relația cu SUA: „Nu vrea domnul Vance să vorbim mai în detaliu câte ...
7 aspecte de care trebuie să ţii cont dacă ai fost concediat. Poţi întoarce lucrurile în favoarea ta
7 aspecte de care trebuie să ţii cont dacă ai fost concediat. Poţi întoarce lucrurile în favoarea ta
În timp ce locuitorii nu au canalizare, Primăria Slatina cheltuie 20.000 de euro pe mărțișoare și flori. „Și trotuare vrem”
În timp ce locuitorii nu au canalizare, Primăria Slatina cheltuie 20.000 de euro pe mărțișoare și ...
Accelerăm pe infrastructură! România poate întrece anul acesta Croația și Cehia la numărul kilometrilor de autostradă, iar în 2026, Elveția și Danemarca
Accelerăm pe infrastructură! România poate întrece anul acesta Croația și Cehia la numărul kilometrilor ...
Marcel Ciolacu crede că Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze: „E greu ca România să fie un partener de dialog”
Marcel Ciolacu crede că Iohannis nu ar fi trebuit să demisioneze: „E greu ca România să fie ...
Ilie Bolojan a stabilit convocarea ședinței CSAT. Marcel Ciolacu și Crin Antonescu au făcut presiuni
Ilie Bolojan a stabilit convocarea ședinței CSAT. Marcel Ciolacu și Crin Antonescu au făcut presiuni
Studiu. Praful produs de frâne poate fi mai toxic decât gazele de eșapament!
Studiu. Praful produs de frâne poate fi mai toxic decât gazele de eșapament!
Cod Rutier 2025. Care este viteza legală pe timp de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii români
Cod Rutier 2025. Care este viteza legală pe timp de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii români
Patru nativi din zodiac au parte de schimbări radicale după Dragobete 2025
Patru nativi din zodiac au parte de schimbări radicale după Dragobete 2025
Adevăratul motiv pentru care Liviu Vârciu a părăsit-o pe Jojo înainte de nuntă: ”Trebuia să ne cunune Horia Brenciu”
Adevăratul motiv pentru care Liviu Vârciu a părăsit-o pe Jojo înainte de nuntă: ”Trebuia să ...
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Peste o mie de școli incluse în programul Masă Sănătoasă 2025. Guvernul intenționează să reducă abandonul şcolar cu o masă de 15 lei, inclusiv TVA
Peste o mie de școli incluse în programul Masă Sănătoasă 2025. Guvernul intenționează să reducă ...
ANALIZĂ România se confruntă cu riscuri financiare serioase. Presiunile inflaționiste se pot abate asupra populației
ANALIZĂ România se confruntă cu riscuri financiare serioase. Presiunile inflaționiste se pot abate ...
Elon Musk îl desființează pe președintele CCR din România: „Este un tiran, nu un judecător”
Elon Musk îl desființează pe președintele CCR din România: „Este un tiran, nu un judecător”
Piedone continuă seria verficărilor în mall-urile din Capitală. ANPC a închis Carrefour din Sun Plaza și mai multe restaurante
Piedone continuă seria verficărilor în mall-urile din Capitală. ANPC a închis Carrefour din Sun ...
Criza scoate banii de la saltea: Doar 1 din 10 români spune că a pus suficienţi bani deoparte. SONDAJ
Criza scoate banii de la saltea: Doar 1 din 10 români spune că a pus suficienţi bani deoparte. SONDAJ
Horoscop Minerva martie 2025. Karma grea pentru 4 zodii la început de primăvară
Horoscop Minerva martie 2025. Karma grea pentru 4 zodii la început de primăvară
Prognoza meteo 21 februarie 2025. Vremea va fi deosebit de rece în sudul, în estul ţării şi parţial în centru
Prognoza meteo 21 februarie 2025. Vremea va fi deosebit de rece în sudul, în estul ţării şi parţial ...