Geithner a declarat in fata unei comisii a Congresului, de supraveghere a masurilor de salvare a companiilor, ca Trezoreria se asteapta la recuperarea fondurilor acordate bancilor, companiilor auto, pietelor de credit si grupului AIG, prin programul TARP, relateaza Mediafax.
Costul TARP nu va fi, probabil, mai mare decat suma cheltuita pentru masurile programului in domeniul imobiliar”, a afirmat Geithner.
Costul financiar direct al TARP, estimat la un moment dat la 350 de miliarde de dolari de catre comisia pentru buget a Congresului, va fi de fapt mult mai mic, pe masura ce investitiile vor fi vandute, iar dobanzile si dividendele vor fi colectate.
Cele mai recente estimari ale comisiei de supraveghere indica un cost net al TARP de sub 25 de miliarde de dolari.
Trezoreria estimeaza la randul ei un impact de circa 30 de miliarde de dolari.
Geithner a aratat ca un cost de 1% din PIB pentru sustinerea companiilor, inclusiv a agentiilor de credite imobiliare Fannie Mae si Freddie Mac, precum si cel al masurilor luate de Rezerva Federala, este remarcabil de scazut, comparativ cu alte crize bancare.
El s-a referit la un studiu al FMI potrivit caruia costul net mediu, bugetar, pentru rezolvarea a 40 de crize bancare mondiale, dupa anul 1970, a fost de 13% din PIB in statele implicate.
Potrivit guvernului american, costul crizelor bancare din SUA produse in anii ’80 si ’90 a fost de 2,4% din PIB.
„Costul real al acestei crize pentru economie, respectiv locuri de munca, bunastare si crestere, este mult mai mare, dar pagubele ar fi fost mult mai grave fara reactia de urgenta a guvernului”, a mai spus Geithner.
El a aratat ca economia si sistemul financiar al SUA sunt inca afectate de criza, cu o rata a somajului de aproape 10% si dificultati ale companiilor mici de a obtine credite.
In sectorul imobiliar conditiile sunt in continuare dificile, iar Trezoreria continua sa se foloseasca de Fannie Mae si Freddie Mac pentru a exercita presiuni petnru reducerea dobanzilor.