Sistemul bancar elen se foloseste de lichiditatile puse la dispozitie de BCE si bancile centrale nationale, a spus Trichet, citat de Reuters si preluat de Mediafax.
Ultimele modificari la programul prin care institutiile financiare pot garanta imprumuturi de la BCE cu active anuleaza riscul ca bancile elene sa nu mai poata folosi obligatiuni ale statului in aceste operatiuni, se arata in transcriptul unu discurs al oficialului la reuniunea Eurogroup de la Madrid.
BCE va continua sa accepte obligatiuni cu rating „BBB” anul urmator si va scuti titlurile emise de state de la penalitati pentru risc, in cazul in care acestea sunt de o calitate mai scazuta.
„Totusi, situatia lichiditatii bancilor elene ramane dificila si s-ar putea deteriora”, a afirmat Trichet.
Presedintele BCE a adaugat ca temerile privind situatia statului elen persista si dupa pachetul de sprijin anuntat la finalul saptamanii trecute.
„In pofida angajamentelor exprimate de sefii de state si de guverne ai zonei euro la 25 martie si de Eurogroup la 11 aprilie, dar si a determinarii afisate de guvernul elen pentru a implementa masurile de austeritate anuntate pentru 2010, tensiunile din pietele financiare persista”, a spus Trichet.
Ministrii de Finante din zona euro au convenit, vineri, la Madrid, sa infiinteze un mecanism pentru managementul unor noi crize, dupa ce au invatat din problemele financiare ale statului elen, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
In cadrul unei reuniuni informale a Eurogroup, desfasurata la Madrid, ministrii de Finante l-au incurajat pe comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, sa inainteze propuneri pentru intarirea coordonarii economice si bugetare in spatiul european.
In Romania sunt prezente mai multe institutii financiare elene, respectiv National Bank of Greece (NBG), prin Banca Romaneasca, EFG Eurobank, prin Bancpost, Alpha Bank si Piraeus Bank.