Acesta considera, totodata, ca prelungirea programelor de stimulare reprezinta o greseala, iar diminuarea imprumuturilor va avea efecte foarte limitate asupra cresterii economice, relateaza Mediafax.
Opiniile presedintelui BCE contrasteaza cu indemnurile continue ale SUA ca inasprirea fiscalitatii sa fie amanata pana cel putin in 2011, ceea ce sugereaza ca inca nu s-a ajuns la un compromis in privinta modalitatilor de a obtine o revenire solida dupa criza economica si financiara care a aparut in urma cu doi ani.
Trichet critica presiunile de anul trecut de a se implementa masuri de stimulare bugetara, facand referire la administratia SUA si la Fondul Monetar International.
„Acum, putand privi inapoi, vedem cat de nefericit a fost mesajul de stimulare fiscala trimis tuturor economiilor industrializate sub motto-ul: stimuleaza, actioneaza, cheltuie”, a afirmat oficialul BCE intr-un articol publicat de FT.
Atitudinea favorizatoare a SUA pentru continuarea stimularii economiei pe termen scurt a fost subliniata joi de presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.
„Consider ca, pe termen scurt, ar trebui sa mentinem un grad rezonabil de sprijin fiscal si stimulate pentru economie”, a spus el in fata Congresului.
Desi avansul economic din Europa a fost slab in primul trimestru, cele mai recente date sunt foarte incurajatoare, ceea ce sugereaza ca efectele negative ale problemelor crizei datoriilor din Grecia vor fi mai limitate decat s-a crezut.