Comentariile lui Trichet intensifica discutiile referitoare la reformele in domeniul bugetar din Uniunea Europeana, inaintea reuniunii de luni a ministrilor comunitari de Finante, de la Luxemburg, la care ar trebui finalizate masurile, relateaza Mediafax.
Participantii vor incerca sa cada de acord asupra unor reforme care sa inaspreasca reglementarile de prevenire a unor noi crize ale datoriilor suverane, precum cea din Grecia.
„Un numar de propuneri ale Comisiei merg in directia buna, dar pentru zona euro sunt necesare reforme mai ambitioase pentru asigurarea functionarii fara probleme a uniunii monetare”, a afirmat Trichet la reuniunea World Policy Conference din Marakesh.
Executivul comunitar a prezentat in septembrie un set de propuneri care sa permita aplicarea mai rapida si mai simpla a sanctiunilor impotriva tarilor care nu respecta prevederile Pactului de stabilitate si Crestere.
Trichet a aratat ca toate termenele procedurii de deficit excesiv trebuie scurtate considerabil, iar sanctunile sa fie aplicate cvasi-automat.
Mai mult, daca indicatorii economici arata probleme bugetare, tarile respective ar trebui supuse automat unei analize aprofundate, de catre misiuni ale Comisiei si ale BCE.
Ar trebui totodata infiintata o comisie independenta de experti care sa efectueze analize externe, iar codul de practica pentru statisticile europene ar trebui imbunatatit.
Statele membre ar trebui totodata sa includa noul sistem de supraveghere in legislatia nationala, a mai spus Trichet.
Seful BCE a aratat ca tarile europene trebuie sa aplice reforme structurale, in pofida rezistentei populatiei, pentru a spori potentialul de dezvoltare.
Redresarea economica din zona euro continua, dar datele recente confirma incetinirea procesului in semestrul al doilea.
Inflatia se va mentine la un nivel moderat in 2011, iar evolutia acesteia pe termen mediu si lung va permite stabilitatea preturilor, potrivit BCE.
In privinta pietei valutare, Trichet considera ca instabilitatea excesiva si dezechilibrele existente influenteaza negativ stabilitatea mondiala si cresterea.