Decenii la rand s-a vorbit ca Turcia nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana, ca este prea inapoiata din punct de vedere economic pentru a intra in spatiul comunitar, scrie Mediafax.
Acest argument nu mai este valabil in conditiile in care Turcia a devenit o putere economica cu ritm rapid de dezvoltare, cu un grup de companii internationale competitive care acceseaza pietele de export din Rusia si Orientul Mijlociu si atrag totodata investitii de ordinul miliardelor de dolari.
Multe din statele europene, afectate de imbatranirea populatiei si nivelul ridicat al datoriilor, vor avea noroc daca vor obtine o crestere economica de 1% in acest an, in timp ce Turcia a anuntat pentru primul trimestru un avans de 11,4%, al doilea ca marime la nivel mondial dupa cel al Chinei.
Evolutia ridica o intrebare cu totul noua, si anume cine are mai mare nevoie de aderarea acestui stat la UE, Turcia sau Europa?
„Vechile puteri pierd din energie, atat economic cat si intelectual.
Turcia este suficient de puternica sa se descurce singura”, considera Vural Ak, in varsta de 42 de ani, fondator si director general al companiei de leasing auto Intercity, cea mai mare firma de profil din Turcia.
Ak conduce un Ferrari, dar acest fapt nu il impiedica sa fie un musulman practicant, sa aiba un pasaj din Coran afisat la birou si sa nu consume alcool.
Transformarea este extraordinara pentru economia Turciei care, in urma cu doar zece ani, avea un deficit bugetar de 16% din PIB si o inflatie de 72%.
Schimbarea are legatura cu venirea la putere a premierului Recep Tayyp Erdogan, care a combinat conservatorismul social cu o politica bugetara prudenta, transformand Partidul Justitiei si Dezvoltarii (A.K.P.) in cea mai influenta miscare politica din Turcia de la infiintarea republicii.
Evolutia este atat de mare incat Turcia este mai aproape de respectarea criteriilor de adoptare a euro, daca va intra vreodata in UE, decat majoritatea economiilor cu probleme care folosesc deja moneda unica, se arata in articol.
Astfel, datoria publica, de 49% din PIB, este cu mult sub plafonul de 60% admis de legislatia europeana, in timp ce deficitul bugetar poate fi adus cu usurinta anul viitor sub pragul de 3% din PIB.
Singurul obiectiv major care mai trebuie indeplinit este reducerea inflatiei, in prezent de 8%.
Intre cei mai importanti oameni de afaceri din Turcia se numara Husnu M. Ozyeginm care a devenit cel mai bogat om din Turcia prin vanzarea Finansbank catre National bank of Greece, in 2006, iar in prezent investeste in Est. Noua sa banca, Eurocredit, obtine 35% din profituri prin operatiunile din Rusia.
Alti membri marcanti ai mediului turc de afaceri sunt Mustafa Latif Topbas, presedintele fondator al lantului de magazine cu discount BIM, care a inregistrat cel mai rapid ritm de dezvoltare din tara intre companiile de retail, si Murat Ulker, aflat la conducerea producatorului de ciocolata si fursecuri Yildiz Holding, furnizor pe 110 piete la nivel mondial.
Cei doi miliardari au legaturi apropiate cu Erdogan, care a detinut odata o companie care distribuia produse sub brand Ulker, iar Topbas este un consilier apropiat al premierului.
Exporturile Turciei au crescut in iunie cu 13%, iar tara are legaturi economice stranse cu state precum Irak, Iran, Rusia si Azerbaidjan.