„Avem proiecte, dar nu avem cu cine sa le lucram”. Aceasta este principala problema a firmelor din constructii. Sectorul constructiilor are nevoie de tot mai multe firme calificate, dar nu dispune de o oferta de servicii pe masura, spun specialistii.
„Din pacate, oferta de servicii pe piata constructiilor este fortata sa ramana la un stadiu inferior cererii, din cauza problemelor de personal”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
[quote=Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO]Daca nu ai cu cine sa lucrezi, nu ai cum sa iti cresti afacerea, iar asta inseamna stagnare. Conditiile din piata, scaderea preturilor si inasprirea creditarii vin sa amplifice acest fenomen[/quote]
Pentru a face fata crizei, in conditiile exodului masiv de forta de munca spre Occident, firmele din constructii au fost nevoite sa apeleze la oferta externa de munca. Pana la finele anului sunt asteptati peste 10.000 de muncitori straini pentru care exista deja avizele necesare.
„Este vorba de muncitori din China si Turcia, care vor veni sa acopere necesarul de forta de munca in special pe segmentul constructiilor edilitare, de la locuinte la centre comerciale”, a precizat Plosceanu.
El estimeaza ca anul viitor, cel putin 20% din necesarul de angajati din sectorul constructiilor va fi acoperit de muncitori straini.
„Nu exista alta varianta”, a spus Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii. „Muncitorii romani din Occident nu se vor intoarce in tara decat fortati de conditiile economice de acolo. Aici nu vor veni decat pentru salarii de peste 1.000 de euro, iar industria nu poate inca suporta un asemenea nivel salarial”, a adaugat Iftime.
In iulie, salariul mediu net in constructii a fost de 1.107 lei (309 euro), in crestere cu 5% fata de luna anterioara. Castigul este de cel putin 3 ori mai mic decat in tarile vestice.
Muncitorii romani necalificati care lucreaza in Cipru, Franta si Italia castiga lunar cel putin 900 de euro, la care se adauga cazarea, masa si asigurarea medicala. In Germania, salariile medii incasate variaza intre 800 si 1.200 de euro, iar in Spania intre 650 si 2.300 de euro.
[quote=Adriana Iftime, director general Patronatul Societatilor in Constructii]Poti incerca sa scolarizezi tineri pentru a lucra in constructii, dar dupa ce l-ai invatat tot ce trebuie, muncitorul iti pleaca la un salariu mai bun, la alta firma sau in strainatate[/quote]
In prezent, deficitul de forta de munca din sectorul constructiilor este cifrat la 60-80.000 de muncitori. Specialistii se asteapta ca anul viitor, urmare a cresterii numarului de permise de munca acordate strainilor, deficitul sa scada la 50.000 de muncitori.
Conform statisticii Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), la sfarsitul anului trecut, in Romania erau 6.454 cetateni straini cu resedinta permanenta si 43.786 cu resedinta temporara, care munceau aici. Conform patronatelor din constructii, aproape 1.000 de muncitori straini, in principal din Turcia si China, lucreaza in prezent pentru companiile romanesti.
Romanii, campioni europeni la constructii
Piata romaneasca a constructiilor este una dintre cele mai dinamice din Europa. Conform Eurostat, biroul european de statistica, Romania a inregistrat in ultimele luni cel mai ridicat nivel de crestere din randul tarilor UE, in jurul a 30%. Trendul este confirmat si de Institutul National de Statistica (INS), care a contabilizat in luna iulie un ritm de crestere de 30,4% in constructiile rezidentiale, de 29% in cele ingineresti (in special lucrari de infrastructura) si de 28,6% in cele nerezidentiale.
Piata constructiilor din Romania este estimata de Patronatul Societatilor din Constructii la 12 miliarde de euro in acest an, cu 20% mai mare decat anul trecut.
Potrivit estimarilor lui Liviu Daschievici, fostul sef ARACO, din cauza problemelor din piata, in Romania se construiesc in prezent doua locuinte la mia de locuitori pe an, in conditiile in care necesarul ar fi de 40 locuinte/1000 locuitori. In tarile UE, media constructiilor este de 10 locuinte/1.000 locuitori.