„Pregatim
scaderea TVA la carne si produse din carne, dar si la legume-fructe
si ulterior la lapte si produse din lapte. Calendarul presupune ca in
august sa incepem pentru carne si produse din carne”, a spus
Liviu Harbuz, potrivit Agerpres.
Acesta a spus ca pentru aplicarea
acestei masuri este nevoie de acordul FMI si de datele din piata
pentru a vedea cum functioneaza masura.
„La produsele de panificatie a
functionat foarte bine (n.r cota redusa la 9%). Speram ca si la carne
si produse din carne sa avem acelasi succes”, a declarat Liviu
Harbuz.
Asociatia Romana a Carnii (ARC) a
anuntat recent ca va incepe, in aprilie, o ampla campanie pentru
reducerea TVA la carne si produse din carne.
„Incepem o campanie mai mare de
sustinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne si produse din
carne in care vor fi implicate toate asociatiile din sector, unde vom
avea ca parteneri si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.
Speram sa informam opinia publica despre impactul acestei masuri. Vom
trece chiar la manifestari in fata Ministerului Agriculturii, pentru
ca vrem sa aratam ce se intampla pe acest segment, respectiv cat este
TVA in Uniunea Europeana, cum influenteaza consumul si industria,
care este influenta asupra bugetului si la raft. Campania se va
derula pana in luna septembrie, practic intre alegerile
europarlamentare si cele prezidentiale”, a declarat presedintele
ARC, Radu Timis.
Cu toate ca, anul trecut, dupa
reducerea TVA la paine la 9%, autoritatile au anuntat extinderea
acestei masuri in primul rand la carne si produse din carne, ulterior
tot mai multe voci au sustinut o reducere a TVA la legume si fructe
si la produsele bio.
Reprezentantii companiilor si cei ai
patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate
din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui
aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de
benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta
si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata.
Multi producatori romani din industria
carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de
aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie.
Valoarea pietei totale de carne,
respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2
miliarde de euro.