„Statul a incasat prea putini bani din TVA, ca sa isi permita sa mentina aceasta taxa la 24% si in 2011”, afirma Niculae Done, reprezentantul Consiliului Investitorilor Straini, organizatie ce reuneste cele mai puternice firme din Romania, de la Petrom, BCR, BRD, E-ON, la Arcelor Mittal, Nestle Vodafone sau Orange.
In aceeasi ordine de idei, Daniel Chitoiu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, a explicat, vineri, in cadrul seminarului Romania-Austria pe teme de fiscalitate, de ce este nevoie de reducerea TVA.
„In conditiile in care economia romaneasca inseamna mai mult consum decat productie, aceasta taxa nu a facut altceva decat sa inhibe consumul. A crescut preturile, multe firme s-au dus in economia gri, blocajul financiar s-a accentuat, iar statul, desi a incasat mai multi bani, a contribuit, practic, la adancirea problemelor generate de criza”, a explicat Chitoiu.
Pe de alta parte, in opinia lui Niculae Done, reprezentant al Consiliul Investitorilor Straini (CIS), „cresterea cotei TVA peste noapte la 24% a avut implicatii semnificative negative in cashflow-ul companiilor si in buzunarele oamenilor”.
La randul sau, Rudolf Lukavasky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, a declarat ca „majorarea peste noapte a TVA a fost un adevarat soc, care a dat peste cap planurile de afaceri ale firmelor”.
In acelasi timp, Shachar Shaine, fostul presedintele al producatorului de bere Tuborg, a caracterizat masura, intr-o declaratie pentru DailyBusiness.ro, ca o „pedeapsa pe care au primit-o romanii”.
[quote=Niculae Done, Consiliul Investitorilor Straini]Reducerea TVA este absolut necesara daca Romania vrea sa iasa din recesiune[/quote]
Si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), afirma recent, intr-un interviu la TVR, ca „majorarea TVA a fost cea mai periculoasa masura de ajustare luata in Romania. Putea avea consecinte mai grave insa. In primele 3, 4 luni dupa, s-au observat dificultatile in finantarea bugetului si tendinte clare a cresterii dobanzilor”.
Majorand TVA-ul in 2010, Guvernul si-a rezolvat numai o parte din problemele de finantare. Daca va tine cota la nivelul de 24% si in 2011, nu va face altceva decat sa mentina economia pe fundul prapastiei, afirma specialistii.
„Cresterea TVA a atras pe termen scurt colectarile la buget, dar pe termen mediu are darul de a stresa economia reala si de a stimula economia gri”, avertizeaza Cristian Ionescu, country cluster manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.
Altfel spus, daca anul acesta vrea sa adune mai multi bani la buget, trebuie sa relaxeze fiscalitatea. „Este necesar ca TVA-ul sa scada, pentru a da un impuls business-ului si a evita cresterea in continuare a preturilor, mai cu seama ca previziunile la nivel international indica un val de inflatie ce ne-ar putea lovi puternic in 2011”, spune Niculae Done, reprezentantul CIS.
[quote=Daniel Chitoiu, Camera Consultantilor Fiscali]Majorarea TVA-ului de la 19 la 24% a fost o greseala, pentru ca a condus la adancirea recesiunii[/quote]
Daniel Chitoiu crede ca este nevoie de revenirea TVA la 19% pentru a stimula consumul, care in absenta unei economii bazata pe productie, este singura sansa de revenire
„Daca nu vom lua masuri de relaxare fiscala, 2011 va aduce un nou record de insolvente si falimente in Romania”, avertizeaza acesta.
Fapt confirmat si de Cristian Ionescu, expertul Coface, care afirma joi, intr-o conferinta de presa, ca „numarul firmelor care vor intra in insolventa va continua sa creasca in acest an, deoarece nu exista inca un mediu economic stimulativ”, iar unele falimente vor fi „rasunatoare”. Detalii puteti citi aici.
Semnalul poate veni de la FMI
Oamenii de afaceri se asteapta ca semnalul reducerii TVA sa fie dat nu de Guvern, care a anuntat deja ca vizeaza o mentinere a principalelor taxe in 2011, ci de Fondul Monetar International (FMI), a carui experti vor veni la finele lunii in Romania.
Semnale incurajatoare exista, afirma expertii, daca luam in calcul ultima declaratie a lui Jeffrey Franks, sefului misiunii Fondului, care afirma ca marea dezamagire a acordului cu Romania este ca economia nu a repornit in 2010.
„FMI si-a asumat, practic, la nivel declarativ, esecul masurilor impuse Romaniei”, spune analistul Cristian Dinulescu.
„De acum incolo, ar fi normal ca FMI sa incerce sa stimuleze economia, prin reducerea TVA sau a CAS-urilor. Avand in vedere incasarile destul de slabe din TVA, nu vad de ce, tot in premiera, Fondul nu ar impune unui stat si alte masuri decat cele de austeritate. Doar scopul lor este sa isi recupereze banii investiti aici, mai cu seama ca suntem cel mai mare datornic al lor si vrem un nou acord de imprumut”, a mai spus Dinulescu.
Guvernul a majorat TVA, la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%. Aceasta a fost o masura-alternativa de atragere de fonduri la buget, dupa ce Curtea Constitutionala a respins scaderea pensiilor cu 15%, pe motiv ca era neconstitutionala.
Decizia a dus la o crestere puternica, de 47%, a incasarilor din TVA in luna august
Ulterior, efectele au inceput sa se simta tot mai putin, astfel ca in noiembrie, ultima luna pentru care Ministerul Finantelor a publicat date oficiale, avansul incasarilor s-a redus la 13,2%.
In total, statul adunase, pana la acel moment, 35,3 miliarde de lei, cu numai 4,1 miliarde mai mult decat anul trecut.
Gheorghe Ialomitianu, ministrul de Finante, s-a declarat insa multumit, afirmand ca incasarile din TVA au crescut cu peste 15% in 2010. Pe acest fond, Guvernul a anuntat, fara a prezenta datele oficiale, ca s-a incadrat in tinta de deficit negociata cu FMI, de 6,8% din produsul intern brut (PIB).