Oferta lansata de Kohlberg Kravis Roberts (KKR) si Texas Pacific Group (TPG) este cu 6 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro) mai mare decat ultimul record in achizitiile facute de grupurile private de investitii, a anuntat marti presa internationala.
Compania americana producatoare si distribuitoare de electricitate valoreaza 32 de miliarde de dolari (24,29 miliarde de euro), insa ofertantii vor achita si datorii de 13 miliarde de dolari (9,84 miliarde de euro) pentru a incheia afacerea.
Ieri, la New York Stock Exchange, actiunile TXU au crescut cu 13,2% pana la 67,93 dolari pana la sfarsitul sedintei, dupa ce duminica noaptea actionarii si-au dat acordul pentru achizitie.
Consortiul de firme va plati 69,25 dolari pe actiune, cu 15% mai mult decat valoarea pe bursa a unui titlu la sfarsitul sedintei de vineri.
Conform AFP si Bloomberg, achizitia este sustinuta de firma de investitii bancare Goldman Sachs si alte banci printre care Morgan Stanley si Citigroup Inc.
Analistii de pe Wall Street sunt de parere ca motivul principal pentru care un fond de investitii ar fi circumspecta sa cumpere o companie de utilitati ar fi rata scazuta de profit.
TXU nu se incadreaza acestui profil deoarece a reusit in ultimii doi ani sa isi mentina business-ul in afara oscilatiei pretului la gaze naturale deoarece genereaza energie folosind combustibil nuclear, respectiv carbune. Wall Street asteapta TXU sa genereze in continuare profituri mari, estimand o valoare de 2,5 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) pentru anul trecut.
Henry Kravis, partener fondator al KKR a declarat ca desi investitorii de capital privat sunt vazuti facand doar investitii pe termen scurt pentru a revinde, TXU face exceptie, fiind o investitie pe termen indelungat.
KKR si TPG detin suportul asociatiilor de protectie a mediului intrucat au promis ca vor reduce preturile cu 10% si vor mai construi doar 3 fabrici consumatoare de carbuni in loc de 11 cum planuia actuala conducere a TXU.
KKR este cel mai mare fond de investitii din lume, insumand investitii de peste 260 de miliarde de dolari de-a lungul ultimilor 30 de ani.
Cumparatorii TXU vor avea nevoie de acordul Comisiei Federale pentru Reglementarea Energiei (FERC), Comisiei Federale pentru Comunicatii, Comisiei de reglementari Nucleare si de incuviintarea legilor federale antitrust, au declarat oficiali ai TXU.
Deocamdata, TXU are dreptul de a cere o oferta mai mare pana pe 16 aprilie, dupa aceasta data insa va creste si penalizarea pentru refuzul ofertei actuale, de la 375 de milioane de dolari la peste 1 miliard de dolari.
Valoarea totala a achizitiilor corporatiste de catre fondurile de investitii a atins un total de aproape 600 de miliarde de dolari (454 miliarde de euro) in 2006, cu peste 70% mai mult decat in 2005. Din aceasta suma, 353 de miliarde de dolari (267 miliarde de euro) au reprezentat afacerile incheiate in Statele Unite.