Tranzactia, a carei valoare nu a fost data publicitatii, va fi finalizata la inceputul lunii decembrie anul curent.
Preluarea Arnos va permite companiei Lubella (parte a grupului Maspex Wadowice din Polonia), care detine firma Tymbark Maspex Romania, sa-si intareasca si sa-si extinda pozitia pe piata romaneasca, pe care activeaza deja din 1996.
„Achizitionarea pachetului majoritar al societatii Arnos, unul din principalii producatori de paste fainoase de pe piata romaneasca, ne ajuta sa ne sporim portofoliul de produse oferit consumatorilor romani, iar in acelasi timp sa consolidam pozitia firmei noastre”, a declarat Krzysztof Grabowski, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Tymbark Maspex Romania.
Societatea detine in prezent in Romania o fabrica la Valenii de Munte, unde desfasoara activitati de productie, comerciale, de marketing si logistica. Compania este lider pe piata din Romania cu sucurile de morcovi Tedi, nectarurile Tymbark, ciocolata calda La Festa, cappuccino La Festa, ceaiurile instant Ekland si crema pudra pentru cafea Coffeeta, conform propriilor estimari. Preluarea planificata a firmei Arnos va fi cea de-a 14-a achizitie din istoria grupului polonez Maspex (din care a 8-a in strainatate).
Romanii consuma de 10 ori mai putine paste decat italienii
In Romania, pastele fainoase sunt fabricate in mare parte de catre producatorii locali, care detin 96% din piata. Consumul mediu anual de paste fainoase in Romania in anul 2006 a fost de aproximativ 2,8 kg pe cap de locuitor. In comparatie, consumul mediu anual de paste fainoase pe cap de locuitor in Spania si in Slovacia a fost cu 80% mai mare, iar in Italia de 10 ori mai mare.
Comparatia indica un puternic potential de dezvoltare a pietei de paste fainoase, prin cresterea ritmului de angajare a fortei de munca si a veniturilor, si implicit a modificarii stilului de viata si a obiceiurilor de consum in Romania, prognozeaza Tymbark.
Conform estimarilor, piata romaneasca de paste fainoase va atinge in anul 2007 un nivel anual de 3 kilograme pe cap de locuitor, iar in urmatorii ani aceasta tendinta se va mentine in crestere.
Din analize rezulta, totodata, ca si consumatorii din Romania vor cauta pastele fainoase de calitate inalta, cu forme noi si propice pentru prepararea unor feluri de mancare rapide, gustoase si sanatoase. Aceasta se datoreaza faptului ca pastele au un domeniu larg de intrebuintare, precum si dorintei de scurtare a duratei de preparare a mancarurilor in casa.