Reprezentantii celor 17 state membre ale zonei euro vor participa la un nou summit miercuri pentru a clarifica cele mai dificile aspecte privind maximizarea resurselor fondului de salvare a zonei euro si reducerea datoriilor Greciei, deoarece Merkel nu va avea mandat la reuniunea de duminica pentru a incheia acorduri.
Cancelarul german a continuat sa respinga vineri presiunile Frantei de a creste capacitatea financiara a fondului european de urgenta prin intermediul Bancii Centrale Europene (BCE). Franta sustine ca aceasta ar fi cea mai eficienta modalitate de a combate criza care a inceput in Grecia, s-a intins in Irlanda si Portugalia, iar acum ameninta tari mai mari, informeaza Mediafax.
„Calea folosirii BCE pentru rezolvarea problemelor de lichiditate este inchisa”, a spus Merkel la o reuniune a parlamentarilor conservatori la Berlin, a declarat o sursa prezenta la intalnire.
Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat ca [b]cele mai importante decizii la summit-ul desfasurat in doua etape vor fi luate miercuri[/b]. Programarea miercuri a celei de-a doua reuniuni ar permite comisiei de buget din parlament sa dezbata planurile pentru fondul de salvare a zonei euro, a spus el. Comisia trebuie sa analizeze astfel de planuri potrivit legislatiei germane.
Mutarea miercuri a deciziilor a fortat, deja, UE sa amane un summit cu China programat pentru marti, evidentiind modul in care criza datoriilor afecteaza pozitia Europei la nivel global. Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-un interviu telefonic, ca liderii europeni ar trebui sa adopte masuri concrete pentru a stopa criza si pentru a stabiliza euro.
Rezultatul discutiilor dintre reprezentantii statelor europene va decide daca increderea investitorilor in zona euro poate fi restabilita.
Ca prim pas, liderii celor 27 de state UE urmeaza sa aprobe duminica un plan de a consolida capitalul bancilor si ar putea lansa o procedura pentru reforme pe temren mai lung a guvernantei economice din zona euro, au spus surse europene.
Bancile europene vor trebui sa-si majoreze rata de adecvare a capitalului la 9% pentru a putea absorbi mai usor pierderi din expunerea pe datoria suverana, insa nu s-a stabilit cat timp vor avea la dispozitie pentru a obtine fonduri suplimentare.
Suma totala necesara sistemului bancar european ar fi de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ue-bancile-au-nevoie-de-capital-suplimentar-de-100-mld-euro-69720/]aproape 100 de miliarde de euro[/url], au declarat oficiali UE. Bancile care nu vor putea atrage fonduri din piata vor fi nevoite sa apeleze la guverne.
O sursa din UE a declarat ca Franta, care vrea cu disperare sa-si pastreze ratingul maxim „AAA” si are programate alegeri prezidentiale si parlamentare in perioada aprilie-iunie, exercita presiuni pentru a le fi acordat bancilor un ragaz de noua luni ca sa ajunga la 9%.
Germania si Franta, principalele doua forte ale Europei, raman divizate in privinta suplimentarii celor 440 de miliarde de euro de care dispune Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, astfel incat sa opreasca extinderea contagiunii la Italia si Spania, economiile a treia si a patra din zona euro.
Franta se teme ca ratingul „AAA” al tarii ar putea fi amenintat daca este adoptata o metoda nepotrivita, noteaza Reuters.
Agentia de rating Standard & Poor’s a avertizat vineri ca probabil va retrograda Franta si alte patru state daca Europa intra din nou in recesiune. Moody’s si-a exprimat, de asemenea, indoieli, marti, privind ratingul maxim al Frantei.
Exista diferende intre Germania si Franta dar si intre UE si FMI referitor la pierderile pe care bancile si asiguratorii trebuie sa le accepte pe obligatiunile statului elen pe care le au in portofoliu, astfel incat datoria Greciei sa devina sustenabila.
Parisul si Berlinul au cerut, joi, sa inceapa imediat negocieri cu sectorul privat referitor la contributia acestuia la un plan sustenabil pentru datoria Greciei.
Presedintele SUA, Barack Obama, a sustinut, joi, o videoconferinta cu Merkel si Sarkozy, subliniind amenintarea pe care criza din zona euro o reprezinta pentru economia globala. Obama si-a reafirmat sperantele ca va fi gasita o solutie pana la summit-ul G20 care va avea loc in Franta pe 3-4 noiembrie.
Merkel si Sarkozy „inteleg deplin urgenta problemelor din zona euro si lucreaza la o solutie ampla, care va fi sustenabila politic”, potivit Casei Albe.
FMI si UE nu se inteleg asupra sustenabilitatii datoriei Greciei, fondul fiind ingrijorat ca proiectiile europenilor ar fi prea optimiste si ca este necesara o noua reducere a datoriilor, au declarat surse pentru Reuters.
In pofida diferentelor, inspectorii UE si FMI vor aproba, probabil, noua transa, de 8 miliarde de euro, pentru Grecia in noiembrie.
Fara aceste fonduri, Grecia se confrunta cu intrarea statului in incetare de plati, posibil tragand in jos si Spania si Italia si declansand o unda de soc in intreg sistemul bancar european.