Decizia va fi luata daca si alte state din grupul G20, in special China si Statele Unite, ar fi dispuse sa faca asemenea eforturi, au precizat surse oficiale, citate de AFP.
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana sunt de acord ca Fondul Monetar International are nevoie de o sustinere financiara mai puternica pentru a putea face fata cererilor tot mai numeroase de imprumut din partea statelor afectate de criza.
In cadrul discutiilor de la Bruxelles, liderii europeni ar putea decide vineri suplimentarea sumelor alocate fondului cu 75 de miliarde de dolari. Un diplomat european a declarat ca liderii europeni sunt „aproape de un acord” in aceasta privinta, insa surse oficiale spun ca decizia va fi luata doar in conditiile in care si ceilalti mari contributori la FMI vor lua masuri similare.
FMI a subliniat in mai multe randuri ca resursele sale, evaluate la circa 250 de miliarde de dolari, risca sa se epuizeze, in cazul in care criza se va prelungi, iar astfel nu va mai putea acorda imprumuturi tarilor aflate in dificultate. Institutia a semnat deja un acord cu Japonia, care a acceptat sa-i ofere un imprumut de pana la 100 miliarde de dolari.
La randul lor, Statele Unite au sugerat ca fondurile FMI ar trebui triplate, ajungandu-se astfel la 750 de miliarde de dolari. Aceasta chestiune va fi, de altfel, subiectul principal de discutii la viitorul summit G20, din 2 aprilie, la Londra.