Intrebat daca se va multumi cu un buget mic, Lewandowski a spus: „Trebuie sa fim realisti. Vom fi nevoiti sa functionam cu resurse limitate si nevoi mari.
„Europa este in criza si este mai simplu pentru state sa isi restranga contributia la bugetul comunitar, decat bugetul national”, a spus Lewandowski, citat de Mediafax..
Lewandowski a mai declarat, la audierile din Parlamentul European, ca sumele alocate agriculturii pot fi restranse sau reorganizate, dar finantarea ar trebui sa continue sa aiba loc din bugetul UE, nu din bugetele nationale, asa cum vor unele state.
Franta va fi unul dintre statele care va insista pentru mentinerea cheltuielilor agricole, care reprezinta peste 40% din bugetul UE, intrucat are cel mai mult de castigat de pe urma Politicii Agricole Comune.
Alte mari beneficiare sunt Irlanda, Romania si Polonia.
Romanul Dacian Ciolos, desemnat pentru postul de comisar al Agriculturii, este asteptat sa incerce, impreuna cu Lewandowski, sa protejeze cheltuielile in sectorul de profil de reducerile sustinute de tari precum Marea Britanie, Suedia si Olanda.
Marea Britanie beneficiaza de o reducere substantiala a contributiei la bugetul UE, ceea ce este probabil sa fie un alt punct sensibil in negocierile de reformare a bugetului.
In acest domeniu, Lewandowski a spus ca trebuie simplificat sistemul complex de colectare a fondurilor bugetare, dar si-a exprimat indoiala in privinta introducerii unei noi taxe la nivelul UE.
„Europa nu este pregatita pentru a noua forma de impozitare”, a aratat el, adaugand ca este dispus sa analizeze daca fondurile obtinute din vanzarea cotelor de emisii de dioxid de carbon ar trebui folosite ca sursa de venit pentru UE.