Oficiali din UE au declarat ca toate cele 27 de state membre au acceptat ca este nevoie de aproape 100 de miliarde de euro pentru majoarea capitalului bancilor, iar o sursa bancara a spus ca suma este de peste 90 de miliarde de euro, relateaza Mediafax.
Bancile trebuie mai intai sa ceara fonduri de la actionari, iar daca nu le vor obtine sprijinul trebuie sa vina din partea guvernelor.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (EFSF) va fi folosita pentru recapitalizarea bancilor cu probleme doar in ultima instanta.
„Suma a fost discutata cu tarile membre, este acceptabila pentru toata lumea”, a spus o sursa europeana implicata in discutii.
Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, a declarat ca se mai discuta despre obligarea bancilor de a se recapitaliza, dar a adaugat ca nu sprijina o astfel de masura.
Un acord referitor la capitalizarea bancilor elimina unul dintre obstacole inaintea summit-ului de duminica, dar raman multe divergente, in special cele referitoare la metoda de consolidare a EFSF.
Fondul Monetar International (FMI) si UE sunt totodata in dezacord in privinta sustenabilitatii datoriilor Greciei.
Astfel, reprezentantii Fondului sunt ingrijorati ca estimarile UE ar putea fi prea optimiste si ca ar fi necesara o reducere mai ampla a datoriilor elene, au spus surse comunitare.
O analiza a troicii formate din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, referitoare la sustenabilitatea datoriilor Greciei, va fi prezentata vineri ministrilor de Finante din zona euro.
In pofida diferentelor de opinie, inspectorii troicii sunt asteptati sa aprobe furnizarea, in noiembrie, a urmatoarei [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/grecia-va-primi-8-miliarde-de-euro-in-noiembrie-de-la-fmi-si-ue-69317/]transe de 8 miliarde de euro[/url], a sasea din imprumutul de 110 miliarde euro convenit in mai 2010.
Fara acest imprumut, Grecia va intra in incetare de plati, fiind posibil sa atraga in criza Spania si Italia si sa provoace o unda de soc in sistemul bancar european.
Pentru rezolvarea crizei, liderii europeni vor sa aprobe la summit-ul din 23 octombrie noi masuri de reducere a datoriei Greciei, majorarea capitalului bancilor expuse la statele vulnerabile din zona euro si consolidarea EFSF.