- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

UE critica strategia Guvernului de infiintare a unei companii energetice nationale

10 Oct, 15:20 • Redactia DailyBusiness
Initiativa Guvernului Romaniei de a infiinta o companie energetica nationala a fost criticata miercuri de Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, care considera ca noua companie va fi o entitate artificiala pe o piata concurentiala.
UE critica strategia Guvernului de infiintare a unei companii energetice nationale

„Am fost surprins sa aflu de acest plan al Guvernului roman, pentru ca Romania a fost in favoarea unbundlingului (separarilor activitatilor in domeniul energetic – n.r.)”, a spus Piebalgs, citat de NewsIn.

Oficialul european a precizat ca nu se poate construi o „companie – campion national” intr-o piata europeana competitiva. „E mai bine sa nu creati o astfel de companie artificiala”, a conchis acesta.

Aceeasi parere este impartasita si de reprezentantii unor companii din domeniul energiei. Astfel, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, critica initiativa Guvernului, sustinand ca toata productia de energie ar trebui privatizata.

Totodata, Gunther Schubert, presedintele Directoratului E.ON Energie Romania, considera ca infiintarea companiei energetice nationale este echivalenta cu formarea unui monopol si reprezinta un pas inapoi catre o piata inchisa si lipsita de transparenta.

Infiintarea unei companii energetice nationale este prevazuta in strategia energetica a Romaniei, care a fost aprobata de Guvern in sedinta din 5 septembrie. Potrivit strategiei, compania energetica nationala va fi formata din producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele trei distributii de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud).

Premierul Calin Popescu-Tariceanu anunta ca, intr-o prima etapa, statul va detine participatia majoritara, iar 20 de procente vor fi detinute de Fondul Proprietatea. Ulterior, un pachet minoritar va fi listat la bursa, iar banii investiti vor fi utilizati pentru proiecte de dezvoltare.

Noua companie ar urma sa concureze cu CEZ si Enel

In opinia sefului Executivului, formarea unei astfel de companii energetice nationale este o practica europeana, dand exemplu in acest sens compania de stat din Cehia, CEZ, care anul trecut a inregistrat un profit de peste un miliard de euro. Tariceanu a enumerat in aceeasi categorie si alte companii, precum Enel sau Electricite de France.

Tariceanu a explicat ca statul trebuie sa intervina in procesele de fuziuni si achizitii din sectorul energetic, intrucat acesta necesita investitii majore pentru utilizarea resurselor renegerabile si pentru proiectele de mediu.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a enumerat printre avantajele infiintarii companiei energetice nationale posibilitatea ca noua entitate sa aiba capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala care ii va permite sa participe la proiecte internationale.

Participarea la proiectele internationale va fi asigurata si de rating-ul bun pe care compania il va avea pe piata internationala, potrivit ministrului.

Vosganian a enumerat, in acest sens, posibilitatea participarii noii companii in proiectele oleoductului Constanta-Trieste, cablului submarin dintre Romania si Turcia, precum si in proiecte privind constructia de reactoare nucleare in alte tari.

Ministrul Economiei dezvaluia, la momentul aprobarii strategiei energetice de catre Guvern, ca noua companie ar putea fi listata la Bursa de Valori la circa un an dupa infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni.

Prin urmare, noua companie nu trebuie vazuta ca reactie a Guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizarii. Si asta pentru ca dupa listarea la bursa a societatii, actionariatul companiei va deveni majoritar privat.

Vosganian a mentionat un alt avantaj al infiintarii acestei companii, potrivit caruia, de exemplu, o termocentrala ar putea fi finantata cu fonduri de la o filiala de distributie.

Atat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, cat si premierul Tariceanu, au subliniat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia europeana, care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite insa detinerea tuturor activelor in aceeasi societate.

Guvernul a renuntat la privatizarea filialelor Electrica

Ministrul Economiei declara la finele lui august ca Guvernul ar putea renunta la privatizarea celor trei filiale Electrica, aflate in proprietatea statului. Vosganian a precizat ca Ministerul Economiei si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cauta solutii pentru viitorul acestor companii si ca orice solutie ramane deschisa, inclusiv aceea prin care aceste companii sa nu fie privatizate pentru o anumita perioada.

Ministrul a lasat sa se inteleaga ca decizia de a nu mai privatiza pentru moment cele trei filiale Electrica a fost luata in urma dificultatilor intampinate din cauza secetei. Vosganian a subliniat importanta acestor companii in perioada respectiva pentru sistemul energetic national.

Ultima filiala a Electrica privatizata a fost Electrica Muntenia Sud. Contractul prin care Enel a platit AVAS circa 820 milioane de euro pentru pachetul de 67,5% din capitalul social al companiei a fost semnat in iulie.

Grupul italian Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica.

Enel mai detine in Romania si controlul asupra filialelor Electrica Dobrogea si Electrica Banat. Actionarii majoritari ai filialelor Electrica Oltenia si Electrica Moldova sunt grupul ceh CEZ respectiv grupul german E.ON.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...