„Pentru anul curent, FMI pronozeaza o contractie cu 0,3% a economiei zonei euro si o stagnare a PIB-ului UE, asteaptandu-se la reluarea cresterii economice in regiune in 2013: speram sa nu fie nevoie de noi revizuiri negative… Din toate partile lumii vin semnale care arata ca, in conditii de globalizare economica, [b]UE trebuie sa actioneze cat mai rapid[/b], altfel recesiunea care sta in fata Europei ar putea fi cu mult mai grea decat se estimeaza in prezent”, a precizat Victor Safta.
Criza datoriilor suverane din Europa, acutizata, a ramas inca fara solutii care sa multumeasca factorii afectati sau implicati. In ultima perioada, atat oficialii UE, cat si cei ai Germaniei, Frantei si guvernului de la Atena au dat noi sperante privind posibilitatea de a identifica solutii acceptabile de catre partile implicate, care sa sustina Grecia „pe linia de plutire”. Banca Centrala Europeana propune diferite mecanisme care sa conduca la scaderea dobanzilor la care se imprumuta Spania si Italia, iar Portugalia se afunda in recesiune.
Europa are in fata declinul economic, economia SUA incetineste si are nevoie de noi actiuni pentru controlul deficitului bugetar, iar cea a Chinei se indreapta catre o zona ce poate deveni periculoasa. Oficialii de la Washington si Beijing au confirmat deja disponbilitatea de a aplica noi masuri de politica monetara si nu numai, care sa sustina economia, iar cancelarul german Angela Merkel a aratat recent ca Europa se afla intr-o faza decisiva a procesului de combatere a crizei datoriilor din zona euro. In plus, cum „o nenorocire nu vine niciodata singura”, seceta din acest an a crescut preturile marfurilor alimentare, combustibilii sunt scumpi, somajul este inca foarte ridicat atat in UE, cat si in SUA etc.
„Noua recesiune spre care se indreapta Europa ar veni in contextul diminuarii resurselor disponibile, ca urmare a crizei din anii anteriori, dar <
Conform acestuia, criza trecuta a aratat printre altele si ca… poate fi evitata. Polonia ramane un exemplu „de manual”, realizand crestere economica in timp ce Europa si SUA se luptau cu recesiunea. Romania, la randul sau, a reusit in trimestrul al doilea al acestui an sa se afle printre tarile UE care nu au trecut pe scadere economica.
Conform Eurostat, in al doilea trimestrul din 2012, comparativ cu cel precedent, PIB-ul a scazut cu 0,2% atat in zona euro, cat si la nivelul intregii Uniuni Europene; in schimb, economia Romaniei a crescut cu 0,5% in aceeasi perioada si isi pastreaza perspectiva de crestere pe anul in curs si in 2013.
„In contextul actual, cu datele pe care le avem privind situatia europeana, mondiala si, respectiv, locala, in acest moment Romania inca are sanse de a ramane pe crestere economica, chiar daca UE va intra in recesiune: inca este timp sa se aplice masuri care sa stimuleze cresterea economica; eforturile trebuie maximizate spre dezvoltare, investitii, productie si consum”, a aratat Victor Safta.