Guvernele din zona euro vor in acelasi timp sa convinga bancile si asiguratorii sa mentina expunerea la datoriile suverane elene, atunci cand obligatiunile ajung la maturitate, in cadrul planului de salvare de la faliment a Greciei.
Inspectori ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International s-au intalnit cu Venizelos in incercarea de a elimina divergentele legate de programul de salvare, pe care ministrul vrea sa il modifice pentru a calma nemultumirea publica, informeaza Mediafax.
Este vorba de un deficit de 3,8 miliarde de euro din programul de austeritate de 28 de miliarde de euro discutat cu troika externa, a spus un parlamentar elen.
Venizelos vrea sa renunte la reducerea pragului de aplicare a impozitului pe venit si la majorarea unei taxe pe pacura, ceea ce va crea un deficit de finantare.
O sursa din UE a spus ca creditorii internationali nu se opun schimbarilor, dar ca trebuie sa existe masuri alternative credibile.
Miza este foarte mare, avand in vedere ca exista semne de incetinire a activitatilor economice in Europa, chiar si fara pericolul incapacitatii de plata a Greciei si a efectelor ulterioare de contagiune.
Liderii UE reuniti joi la Bruxelles vor spune premierului grec George Papandreou ca vor debloca urmatoarea transa de finantare de 12 miliarde de euro, pe 3 iulie, pentru a preveni defaultul Greciei, doar daca Parlamentul de la Atena va aproba noul plan de austeritate.
Criza din Grecia va domina al patrulea summit european din acest an.
Desi nu este asteptata o solutie oficiala privind Grecia, reuniunea va fi atent monitorizata de pietele financiare.
Un faliment al Greciei ar forta bancile si guvernele europene sa isi asume pierderi mari, criza s-ar extinde in alte tari vulnerabile din zona euro, iar economia regiunii ar reintra in recesiune.