„Pietele se amagesc crezand ca, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE isi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia”, a afirmat Stark intr-un interviu acordat publicatiei italiene Il Sole 24 Ore.
In ultimii ani, Grecia nu a mentinut sub control datoriile publice si nu a incercat sa-si amelioreze competitivitatea, a adaugat el.
„Tratatele prevad o clauza care interzice interventia in aceste situatii, iar regulile trebuie respectate”, a precizat Stark.
Toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, Standard & Poor’s, Fitch si Moody’s, au retrogradat calificativele de risc financiar ale statului elen, ingrijorate de deteriorarea situatiei fiscale si de inrautatirea dinamicii datoriilor.
Actiunile agentiilor de rating au dus la cresterea costurilor imprumuturilor pentru cel mai indatorat stat al zonei euro, ceea ce a intensificat ingrijorarile investitorilor legate de capacitatea Greciei de a strange fonduri noi.
Cu toate acestea, Moody’s a asigurat ca sansele ca Grecia sa se confrunte cu o criza sunt reduse, iar riscurile sunt mai degraba pe termen lung.
Totodata, Stark estimeaza ca inflatia din zona euro va ramane constanta pana la sfarsitul anului 2011.
„In prezent, zona euro este caracterizata de un grad ridicat de stabilitate a preturilor, ceea ce ne face sa credem ca ratele dobanzilor sunt cele corespunzatoare”, a spus el.
Pe de alta parte, perspectiva stabila a inflatiei poate fi afectata de o crestere economica mai mare si de o eventuala incapacitate de a resorbi rapid lichiditatile de pe piata.
Cotatia euro a scazut la 1,429 dolari pe unitate dupa aparitia interviului consilierului BCE. Moneda unica a revenit ulterior la 1,430 dolari pe unitate, nivel totusi cu 0,5% sub cel de deschidere.