Blocul comunitar lucrează la două scenarii care implică întreruperea de curent, cauzate fiind de penuria de energie.
Primul scenariu vizează o întrerupere limitată a curentului electric pentru un număr mic de state UE, restul țărilor intervenind cu rezervele proprii.
Al doilea scenariu, mult mai sumbru, se referă la o întrerupere masivă de curent, care se va răspândi asupra mai multor state membre UE, ducând la imposibilitatea acestora de a se ajuta reciproc.
În cazul în care un număr mare de state sunt lovite în același timp, țările blocului comunitar ar trebui să-și limiteze livrariledin stocul de urgență către alți membri, iar Comisia ar putea acoperi nevoile prin rezerva sa strategică, informează Mediafax.
Te-ar putea interesa și: Prețul curentului electric pe bursă de 4 ori mai mare decât anul trecut. Ce fac românii ca să își mai reducă cheltuielile?
„Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile dezastrelor naturale”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung
Lenarcic a spus că măsurile UE vor fi luate rapid în cazul unei situații de urgență, citând exemple din ultimii ani, când generatoare și combustibil au fost livrate Sloveniei în aceeași zi în care sistemul electric al țării a fost deteriorat de o furtună de zăpadă.
„Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare”,a subliniat Janez Lenarcic, explicând că, după acelaşi model, Comisia Europeană se pregăteşte pentru crize energetice, prin achiziţii de combustibili şi generatoare de electricitate.
Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, a avertizat luni Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).
AIE susține că ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia. O bună parte din această schimbare ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor: scăderea temperaturii din locuinţe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale şi cele de utilităţi ar trebui să-şi diminueze consumul.
Citește și: Încă o problemă pentru români! Facturile la curent și gaze ar putea întârzia chiar și 2-3 luni
Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea cu gaze în Europa, în urma conflictului din Ucraina, a crescut șansele de penurie energetică. În Franța, situația este agravată de mai multe centrale nucleare care se închid pentru mentenanță, scrie Playtech.
Oficialii din industria telecomunicațiilor sunt îngrijorați că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura mobilă a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul. La ora actuală, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de curent electric, au avertizat patru directori de telecomunicații.
În prezent, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de curent, au spus patru directori de telecomunicații, ridicând perspectiva întreruperii telefoniei mobile.
Țările Uniunii Europene, inclusiv Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că telecomunicațiile pot continua, chiar dacă întreruperile de curent ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.