„Nu pot sa spun ca Europa este mai unita si nu pot sa spun ca am depasit aceasta criza”, a declarat Tusk.
„Suntem pe marginea prapastiei”, a avertizat acesta. In opinia sa, UE are de ales intre „calea comunitara sau cea a egoismelor nationale”.
La finalul summitului european de la 8 si 9 decembrie, liderii UE, cu exceptia Marii Britanii, au fost de acord sa creeze un nou pact de „uniune de stabilitate bugetara” care sa consolideze disciplina in zona euro, conform Mediafax.
Noua dintre tarile care nu au adoptat moneda euro, inclusiv Polonia, au subscris la acest pact. Doar Marea Britanie l-a refuzat.
Acest pact ar putea sa fie semnat in martie, sub forma unui tratat interguvernamental. Insa el trebuie sa fie mai intai „confectionat” de juristii institutiilor europene, a precizat presedintele UE, Herman Van Rompuy. PE va fi implicat in acest efort, a subliniat el.
„Am vrea ca aceasta ratificare de catre state sa fie facuta cat mai repede posibil”, si-a exprimat Tusk dorinta intr-o conferinta de presa.
„Nu este cea mai buna procedura, iar acordul interguvernamental nu trebuie sa fie oiectivul ultim”, a adaugat el, afirmand ca doreste incheierea, intr-un viitor apropiat, a unui tratat la care sa fie parte toate tarile UE.
„UE inseamna 27 de membri si Croatia, nu 27-1 sau 27-10. Nu asa functioneaza lucrurile”, a avertizat el.
De asemenea, Tusk a deplanms situatia UE. „Daca suntem in aceasta situatie de panica, este pentru ca tratatele au fost incalcate permanent”, a subliniat el, criticand implicit decizia Gemaniei de a incalca regulile impuse in materie de deficit si indatorare. Franta si alte state au urmat aceasta miscare, lansandu-se intr-o spirala a indatorarii.