- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

În încercarea de a pune stavilă inflației, liderii UE vor cere Bruxelles-ului plafonarea preţului la gazele naturale

03 Oct, 19:53 • Gabriela Andreescu
Liderii UE vor cere Comisiei Europene să lucreze urgent la acţiuni, inclusiv „propunerea unor soluţii viabile pentru reducerea preţurilor prin plafonarea preţurilor gazelor naturale”, se arată în proiect.
În încercarea de a pune stavilă inflației, liderii UE vor cere Bruxelles-ului plafonarea preţului la gazele naturale

În cadrul întâlnirii comune din data de 7 septembrie liderii UE intenționează să ceară Comisiei Europene o plafonare a preţurilor la gazele naturale. Intenția a fost semnalată printr-un proiect de declarație comună, informează Reuters.

Plafonarea prețului la gazele naturale, un deziderat dorit de majoritatea țărilor UE, într-o încercare de a reduce efectele negative ale inflației

Apelul pentru plafonarea prețului la gaz pe teritoriul UE, căruia s-au opus Germania, Austria, Țările de Jos, Ungaria și Danemarca, vine în timp ce UE, formată din 27 de țări, se luptă să găsească un răspuns comun la criza în curs de desfășurare care privește prăbușirea costului vieții, cauzată de oprirea livrărilor de gaze rusești.

Te-ar putea interesa și: De unde vom importa gaze? România devine independentă de gazul rusesc.

În cadrul dezbaterilor de săptămâna trecută, Germania a anunțat un pachet de sprijin de 200 de miliarde pentru firmele și gospodăriile sale, deoarece prețurile energiei electrice, strâns legate de prețurile gazelor, au crescut de zece ori în acest an, iar inflația a atins un record de 10%. Toate aceste semnale din piață conduc spre concluzia că cele 19 țări care au ca monedă oficială euro se îndreaptă către o recesiune.

Pe de altă parte, alte țări din UE nu își pot permite un ajutor de o asemenea dimensiune. Franța a adunat 67 de miliarde de euro și Italia 68 de miliarde. Mișcarea Berlinului a declanșat îngrijorarea Comisiei Europene și a capitalelor UE cu privire la corectitudinea concurenței pe piața UE.

Țările UE cer plafonarea prețului la gaze
Țările UE cer plafonarea prețului la gaze

Comparând șocul extern al crizei prețurilor la energie cu pandemia de COVID-19, oficialii UE cer un răspuns comun al UE care să ajute toate țările să facă față problemei fără a compromite regulile de concurență loială. Un acord la nivelul UE privind plafonarea prețurilor la gaze, dacă va primi suficient sprijin, ar putea fi un astfel de răspuns comun.

„Eforturile noastre de a asigura securitatea aprovizionării și de a reduce prețurile la energie trebuie continuate”,se arată în proiectul de concluzii ale liderilor UE, analizat de Reuters.

„Invităm Comisia să lucreze, în regim de urgență, la propunerea de soluții viabile de reducere a prețurilor prin plafonarea prețurilor la gaze”, se mai arată în proiectul comun prin care se cere plafonarea prețului la gaze.

Comisia a repetat că guvernele UE pot încă să folosească 225 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine neutilizate din fondul UE de revenire post-pandemie şi să le utilizeze pentru a răspunde la criza energetică.

Citește și: Bulgaria a găsit o alternativă la stoparea livrării gazelor rusești. Va inaugura un gazoduct dinspre Grecia

Comisia nu a propus încă un plafon și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această idee – sugerând țărilor să ia în schimb plafoane de preț mai restrânse, cum ar fi unul care vizează gazul utilizat doar pentru producerea de energie.

Separat, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, şi-a exprimat speranţa că premierul ţării, Pedro Sanchez, îl va putea convinge pe omologul său german să renunţe la opoziţia faţă de propusa plafonare a preţurilor la gaze naturale.

„Sunt sigură că această problemă va fi discutată miercuri, la întâlnirea dintre Spania şi Germania, şi sper să convingem Germania să avanseze pe această cale”, a declarat Calvino, referindu-se la viitoarea întâlnire dintre Pedro Sanchez şi cancelarul Olaf Scholz.

Pe 30 septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci