„Cerem acest raport special pentru a sublinia si mai clar ca mijlocul de presiune pe care-l avem este sa inghetam fondurile pentru anumite programe, pentru ambele tari (Romania si Bulgaria – n.r.). Si evident ca lupta anticoruptie are un rol central”, a explicat pentru NewsIn Ferber, care a urmarit de cativa ani procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.
„Comisia trebuie sa se asigure ca fondurile UE sunt cheltuite corect in Romania si Bulgaria”, a subliniat Ferber.
Europarlamentarul a spus ca mentinerea mecanismului de cooperare si verificare este un lucru bun, desi si-ar dori ca cele doua tari sa faca reformele necesare si sa combata eficient coruptia si crima organizata astfel incat aceasta monitorizare sa nu mai fie necesara.
In paralel, un document de informare al Comisiei Europene catre PE arata ca executivul european face legatura intre reforma justitiei si lupta anticoruptie si plata fondurilor europene.
„Comisia monitorizeaza atent situatia din Bulgaria si Romania. Plata fondurilor depinde, desigur, de evolutia mediului legislativ si judiciar si de progresele inregistrate in implementarea diferitelor planuri de actiune”, se arata in concluziile documentului, datat 8 aprilie 2009.
Documentul remis europarlamentarilor arata ca in prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultura (SAPARD) raman suspendate, din acestea de 142 milioane de euro fiind raportate la Comisie.
In ce priveste fondurile structurale, au fost aprobate trei evaluari de conformitate. Platile interimare efectuate pana acum au avut loc doar in cadrul programelor operationale aprobate.