Titlurile, scadente in aprilie 2018, vor fi lansate „in viitorul apropiat”, au anuntat bancile care intermediaza emisiunea, intre care Barclays Capital, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch si UniCredit, potrivit Mediafax.
Obligatiunile sunt emise in cadrul Mecanismului European pentru Stabilitate Financiara, o facilitate de 60 de miliarde de euro, destinata sprijinirii statelor cu probleme ale balantei de plati si care foloseste drept garantie bugetul anual al UE, de aproximativ 130 de miliarde de euro.
Mecanismul este folosit si pentru acordarea de asistenta in privinta balantei de plati unor state membre, ca Romania, Ungaria sau Letonia, care primesc ajutor prin acorduri de imprumut cu FMI si UE.
O parte a sumei atrase va fi folosita pentru acordarea de asistenta statelor cu probleme ale balantei de plati, au afirmat bancile implicate.
Mecanismul pentru stabilitate financiara, garantat in ultima instanta de toate cele 27 de state membre UE, are rating maxim „AAA” din partea marilor agentii de evaluare fiannciara.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. UE contribuie cu cinci miliarde de euro la pachetul de imprumut, din care a virat deja 3,65 miliarde de euro. Romania ar urma sa primeasca ultima transa, de 1,35 miliarde de euro, la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprile.