Reprezentantii Balestra Capital, companie fondata de Melcher, au explicat ca, la un cost anual de numai 5.000 de dolari, pot fi asigurate datorii de 1 milion de dolari, prin intermediul contractelor de tipul credit-default swaps (CDS), iar profitul rezultat poate fi semnificativ, in cazul in care un stat nu reuseste sa isi respecte obligatiile financiare, se arata intr-un articol al Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
CDS, instrument derivat tranzactionat pe piata care poate fi folosit la speculatii, este un contract comparabil cu asigurarile, prin care cumparatorul acestuia face o serie de plati vanzatorului si, in schimb, are dreptul la suma de bani daca posesorul instrumentului de credit, care are la baza obligatiuni sau imprumuturi, intra in incapacitate de plata.
Balestra a realizat astfel de plasamente si pentru asigurarea datoriilor Suediei, Irlandei si Greciei.
Un numar redus de manageri de fonduri, precum George Soros, John Paulson, Alan Fournier si James Melcher, au obtinut profituri ridicate in urma crizei din sectorul financiar. Ei considera ca problemele nu s-au terminat, insa intrevad si oportunitati de castiguri.
Balestra este un fond de hedging relativ mic, evaluat la sub 1 miliard de dolari, dar in ultimii cativa ani a obtinut profituri ridicate, respectiv 199% in 2007, 46% in 2008 si 7% in 2009.
Compania detine obligatiuni corporatiste cu randamente de circa 6,5%, pentru care interesul investitorilor a fost in crestere, in ultimele saptamani, se arata in articol.
Melcher este insa tot mai ingrijorat ca piata de capital incepe sa devina scumpa, iar investitorii ignora problemele.
„Economia mondiala continua sa se deterioreze, numarul de locuri de munca desfiintate este urias, nu vad de unde vor veni profiturile companiilor, care sa sustina valoarea actiunilor. Faptul ca declinul economic a incetinit nu inseamna ca situatia se imbunatateste considerabil”, a avertizat el.
Dintre ceilalti investitori, Soros investeste puternic in China, India si Brazilia, Paulson in active neperformante, ipoteci si chiar si in companii falimentare.
„Incercam sa castigam cat mai straluceste soarele. Poate vom mai obtine cresteri in perioada verii, poate inca un an, dar sunt o multime de probleme cu care urmeaza sa ne confruntam”, a declarat Fournier, cu plasamente in domeniul ipotecar, minier si al companiilor de utilitati.