Gabriel Biriș a vorbit transparent despre situația pensiilor speciale din România și a arătat ce se află în spatele cortinelor, susține stiripesurse.ro. Avocatul declară că problema nu poate fi rezolvată până în momentul în care nu este luată în considerare refacerea principiului solidarității existentă în sistemul actual.
Fostul secretar de stat la Ministrul Finanțelor a vorbit transparent despre situația pensiilor speciale din România, menționând că scandalul nu va lua sfârșit până în momentul în care sistemul actual nu este modificat. Mai exact, avocatul este de părere că refacerea principiului solidarității reprezintă una dintre soluții.
Gabriel Biriș a declarat că există trei direcții pe care statul român trebuie să le ia în considerare în regim de urgență. Creșterea natalității este una dintre ele, alături de formarea unui capital uman de calitate, în așa fel încât numărul crescut de oameni care își vor încheia activitatea profesională să fie susținut pe deplin. Din acest punct de vedere, avocatul nu a ezitat să menționeze despre propunerea elaborată și aprobată în 2021, care avea în vedere sistemul de creșe și crearea de cerere solvabilă, dar care a fost suspendat în același an, din lipsa fondurilor financiare.
„Ca să putem face faţă crizei pensionării decreţeilor ar fi trebuit deja de mulţi ani să fi acţionat determinat în cel puţin trei direcţii. Una, aceea a creşterii natalităţii şi formării unei capital uman de calitate care să poată să susţină numărul crescut de oameni care se vor retrage. Niciodată nu e prea târziu. Vă dau un exemplu.
Am făcut o propunere care a fost preluată şi a fost transformată în lege, care avea intenţia să dezvolte sistemul de creşe prin crearea de cerere solvabilă, să stimuleze natalitatea pentru că multe familii de tineri profesionişti tot amână decizia de a avea copii, pentru că nu au soluţie de îngrijirire, ştim lucrul acesta. Tocmai am vorbit de faptul că întreruperea o perioadă mai lungă a carierei ca să ai grijă de copil aduce probleme profesionale şi anume creditul fiscal pentru creşe şi grădiniţe. A fost aprobat, a intrat în vigoare în 2021, a fost suspendat în 2021 pe motiv că nu sunt bani”, explică Biriș.
Fostul secretar de stat la Ministrul Finanțelor nu consideră că situația se va rezolva dacă nu este refăcut principiul solidarității. Biriș menționează că, la ora actuală, există tot felul de scutiri și de tratamente preferențiale în sistem.
„Nu putem să rezolvăm această problemă, adică problema pensiilor, dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul se bazează. În momentul de faţă avem tot felul de scutiri, de tratamente preferenţiale, avem cinci milioane de angajaţi şi cam tot atâţia pensionari.
Avem un număr mare, două, trei milioane de adulţi de care nu ştim nimic, nu ştim ce fac. Nu sunt în sistemele de protecţie socială, şi acolo sunt foarte mulţi. De la unii dintre cei care muncesc luăm acum contribuţia asta, 20 şi ceva la sută, fără niciun plafon şi le promitem că le dăm nişte pensii care atunci vor fi considerate nesimţite şi se bazează pe contributivitate pentru că nu mai avem plafonare la numărul de puncte de pensie de când s-a eliminat plafonarea bazei de calcul a contribuţiei.
În loc să ne gândim să facem un sistem care să lărgească baza prin, de exemplu, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor pe suma veniturilor în aşa fel încât sarcina fiscală să nu mai depindă, incluzând aici contribuţiile obligatorii, de cum câştigi sau de cine eşti”, explică avocatul.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbări majore pentru legea pensiilor! „Pentru că vor unii să mintă românii că sunt ei salvatorii pensiilor din România”