Un important bancher al Germaniei, Joachim Nagel, trage un serios semnal de alarmă. ”Se pare că, cel puţin pentru următoarele două luni, inflaţia se va menţine la niveluri foarte ridicate, aşteptându-ne, poate, pentru a doua jumătate, ca inflaţia să scadă într-o anumită măsură. Dar, totuşi, ceea ce ne aşteptăm pentru acest an pentru Germania este o rată medie a inflaţiei de aproximativ 6% până la 7%”, a spus el miercuri.
Pieţele se gândesc de mai mult timp la perspectiva unei rate a dobânzilor mai mari în zona euro, după ce datele publicate în această săptămână au arătat cifre ale inflaţiei mai mari decât se aşteptau în Franţa şi Spania.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale europene au crescut marţi şi apoi din nou miercuri, pe baza celor mai recente date. Randamentul obligaţiunilor german pe 10 ani – văzut ca principalul etalon de referinţă în regiune – a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din 2011.
Goldman Sachs a declarat miercuri că îşi măreşte aşteptările privind creşterea maximă a ratei dobânzii în zona euro.
Banca de investiţii proiectează acum o altă creştere de 0,50 de puncte procentuale în mai, mai degrabă decât o creştere de doar 0,25 de puncte anticipată anterior.
Vorbind la CNBC, Nagel a mai spus că ”drumul nu s-a încheiat” şi că Banca Centrală Europeană ”va trebui să facă mai mult” pentru a-şi reduce bilanţul.
BCE începe luna aceasta să vândă obligaţiuni într-un ritm de 15 miliarde de euro pe lună, până în iunie. Reducerea bilanţului este, de asemenea, o măsură de reducere a inflaţiei în bloc. Eurostat, biroul de statistică al regiunii, a programat să publice noi cifre ale inflaţiei joi.
Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au scăzut în februarie cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prima lor scădere anuală din iunie 2020 şi cea mai puternică scădere din noiembrie 2012, potrivit unui raport urmărit pe scară largă al societăţii de construcţii Nationwide, transmite CNBC.
”Recenta serie de date slabe referitoare la preţurile locuinţelor a început cu turbulenţele pieţei financiare provocate de mini-bugetul anunţat de guvern la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. În timp ce condiţiile pieţei financiare s-au normalizat cu ceva timp în urmă, activitatea de pe piaţa imobiliară a rămas redusă”, a spus economistul şef al Nationwide Robert Gardner, într-un comunicat de presă de miercuri.
Dobânzile ipotecare au crescut în septembrie 2022, după ce ”mini-bugetul” dezastruos de reducere a taxelor al fostului prim-ministru Liz Truss a determinat o vânzare istorică pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit, ducând în cele din urmă la o intervenţie a Băncii Angliei şi la demisia lui Truss după numai 44 de zile în funcţie.
Scăderea preţurilor imobiliare din februarie reflectă probabil daunele persistente aduse încrederii şi presiunile asupra veniturilor gospodăriilor, inflaţia continuând să depăşească creşterea salariilor şi dobânzile ipotecare rămânând substanţial mai mari decât minimele din 2021, a explicat Gardner.