- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Unda verde guvernului unic: 75% dintre europeni vor sa fie condusi de \’\’Big Brother\’\’

26 Aug, 14:28 • Redactia DailyBusiness
Europenii dau unda unda verde viitorului guvern european. Potrivit datele Eurobarometrului 2010, 75% dintre europeni s-au saturat de criza si cer o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare intre statele membre ale UE.
Unda verde guvernului unic: 75% dintre europeni vor sa fie condusi de \'\'Big Brother\'\'

Botezat de presa ”Big Brother”, Guvernul european, care va avea puteri sporite fata de Comisia Europeana, are mari sanse sa devina realitate. Daca pana inainte de criza, multe dintre state erau destul de reticente in privinta unei integrari mai puternice si o coordonare a politicilor economice si financiare, odata cu recesiunea, par sa fi disparut si ultimii contestatari.

Daca la nivel politic, lucrurile mergeau struna, opinia publica manifesta destula reticenta, dovada manifestatiile de protest anti-UE si anti-globalizare desfasurate de marile sindicate europene in ultimii ani.

Atribuirea unor puteri sporite Comisiei Europene, inclusiv cea de control a modului in care statele membre isi cheltuie banii, era privita de multi ca o ingerinta in problemele interne, o incalcare a suveranitatii statelor.

Potrivit Eurobarometrului realizat in primavara acestui an si dat joi publicitatii, temerile europenilor legate de pericolele integrarii par sa se fi risipit, in mare parte, odata cu criza.

Datele studiului arata ca 75% dintre europeni considera ca o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare intre statele membre ale UE ar fi eficienta in ceea ce priveste combaterea crizei economice

72% dintre europeni sprijina ideea unei supravegheri mai stricte de catre UE a activitatilor celor mai importante grupuri financiare internationale, ceea ce reprezinta o crestere de patru puncte procentuale in raport cu ultima ancheta Eurobarometru din toamna anului 2009.

Principalele preocupari ale europenilor in legatura cu criza erau urmatoarele: situatia economica actuala (40%,procent neschimbat in raport cu toamna anului 2009), somajul (48%, minus trei puncte procentuale) si cresterea preturilor (20%, plus un punct).

De asemenea, criza a influentat perceptia cetatenilor cu privire la UE:40% dintre europeni asociaza UE cu euro (plus trei puncte), 45% cu libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in UE (minus un punct) si 24% cu pacea (minus patru puncte).

[quote=Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene]Faptul ca o majoritate clara se pronunta in favoarea unei consolidari a guvernantei economice europene arata ca, pentru cetateni, UE reprezinta o parte decisiva a solutiei in fata crizei[/quote]

”Ancheta noastra de primavara – realizata in momentul culminant al crizei – reflecta perioada dificila si provocarile cu care s-au confruntat europenii in cursul ultimelor luni.De atunci, UE a adoptat masuri importante si indraznete pentru a restabili increderea. Gratie acestor masuri, moneda euro s-a restabilit si observam in prezent un inceput de crestere in cadrul marilor economii europene. Cu siguranta, este prea devreme sa proclamam victoria. Cu toate acestea, avem in prezent sansa de a modela guvernanta economica europeana, in favoarea careia se pronunta cetatenii UE, astfel incat Europa sa raspunda preocuparilor acestora”, a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Rezultatele anchetei Eurobarometru din primavara anului 2010 releva asteptarile tot mai mari ale cetatenilor in legatura cu Uniunea Europeana:un numar tot mai mare de europeni (26%, +4 puncte in comparatie cu toamna anului 2009) considera ca UE, si nu Statele Unite sau G20, se afla in cea mai buna pozitie pentru a lua masuri eficiente de combatere a crizei.

De asemenea, exista o cerere tot mai mare pentru o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare la nivelul UE:75% dintre cetateni doresc o guvernanta economica europeana mai puternica (+2 puncte in comparatie cu toamna anului 2009 si +4 puncte in comparatie cu luna februarie 2009).Guvernanta economica se bucura de sprijinul cel mai puternic in Slovacia (89%), Belgia (87%) si Cipru (87%).

S-a observat o modificare majora de opinie in favoarea unei guvernante economice mai puternice in mai multe tari, in special, in Finlanda si Irlanda (+13 puncte in comparatie cu toamna anului 2009), Belgia si Germania (+7 puncte), Austria, Luxemburg si Slovacia (+6 puncte), precum si in Țarile de Jos (+5 puncte).

Atunci cand au fost intrebati cu privire la beneficiile care decurg din statutul de membru al UE, 49% dintre europeni au declarat in luna mai ca aderarea tarii lor la UE a fost ”benefica” (-4 puncte in comparatie cu toamna anului 2009).Sprijinul public pentru aderarea la UE ramane totusi superior celui din 2001, cand, in urma recesiunii provocate de explozia ”bulei internetului”, acesta se situa la 48%.

De asemenea, rezultatele anchetei au aratat ca in luna mai 2010 increderea in institutiile UE a ramas la un nivel mai ridicat in comparatie cu increderea manifestata fata de guvernele nationale sau parlamentele nationale (42% fata de 29% si, respectiv, 31%), chiar daca increderea in UE a scazut in punctul culminant al crizei (42% fata de 48% in toamna anului 2009).Cel mai mare grad de incredere s-a inregistrat in Estonia (68%), Slovacia (65%), Bulgaria si Danemarca (61%), iar cel mai scazut in Regatul Unit (20%).

Reducerea deficitelor, cea mai buna masura anti-criza

Europenii ezita cu privire la cea mai buna modalitate de a stimula redresarea economica:74% considera ca masurile de reducere a deficitelor si a datoriei publice nationale nu pot astepta (85% in Suedia, 84% in Ungaria, 83% in Germania, 82% in Belgia si Cipru si 80% in Republica Ceha, Grecia si Slovenia).

In paralel, in UE-27, 46% dintre cetateni sprijina, de asemenea, utilizarea deficitelor publice pentru stimularea activitatii economice (in comparatie cu 36%, care sunt impotriva si 18%, care nu au exprimat nicio opinie).In cele 16 tari din zona euro, rezultatul este diferit:42% dintre cetateni sunt impotriva utilizarii deficitelor publice, in timp ce 41% sprijina aceasta idee.

Majoritatea europenilor confirma pertinenta prioritatilor definite de UE in cadrul strategiei sale de redresare economica ”Europa 2020” (IP/10/225):92% dintre cetateni impartasesc opinia conform careia pietele fortei de munca trebuie modernizate in vederea cresterii nivelurilor ocuparii fortei de munca, iar ajutorul in favoarea persoanelor care se confrunta cu saracia si excluziunea sociala ar trebui sa fie o prioritate.90% sunt in favoarea unei economii care utilizeaza mai putine resurse naturale si emite un volum mai mic de gaze cu efect de sera.

Cert este ca majoritatea europenilor sunt constienti de provocarile importante cu care se confrunta in prezent toate tarile din UE:74% sunt de acord cu privire la faptul ca tara lor are nevoie de reforme pentru a face fata viitorului (+1 punct in comparatie cu toamna anului 2009) si 71% sunt gata sa accepte aceste reforme in beneficiul generatiilor viitoare (procent neschimbat).

Ancheta Eurobarometru din primavara anului 2010 a fost realizata prin intermediul unor interviuri directe intre 5 si 28 mai 2010, prin urmare in punctul culminant al crizei financiare europene. In total, 26 641 de persoane au fost intervievate in cele 27 de state membre ale UE.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...