- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Unde mai bate vantul insolventei. Cele mai afectate judete

01 Mar, 12:13 • Redactia DailyBusiness
Numarul falimentelor a crescut anul trecut cu 4,42% fata de 2010. Astfel, la finalul lui 2011, un numar total de 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Vezi care au fost cele mai afectate judete.
Unde mai bate vantul insolventei. Cele mai afectate judete

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa pentru 2011 a suferit, in linie cu variatiile similare din trecut pe acest indicator, modificari importante fata de situatia existenta la sfarsitul anului precedent, se arata intr-un studiu privind situatia sectoriala a falimentelor din anul 2011, realizat de Coface Romania.

Din primele 10 judete, ca numar de insolvente inregistrate la sfarsitul anului trecut, 6 se regasesc si in topul primelor 10 de la sfarsitul lui 2010, iar dintre acestea, doar 5 apar in aceeasi categorie la sfarsitul anului 2009.

[b]Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu au intrat in top 10[/b]

[img=2658][/img]
Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top 10 comparativ cu anul anterior, inregistrand astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolventelor, sunt Bihor, Timis, Iasi si Galati, locul acestora fiind ocupat de Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu.

Judetele care au inregistrat o crestere masiva a insolventelor sunt Giurgiu (cu o triplare a numarului de insolvente pe sold, de la 203 in 2010 la 754 in 2011), Bistrita-Nasaud, Salaj, Dambovita, Ialomita, acestea din urma inregistrand o dublare a insolventelor pe sold.

Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania a explicat cresterea semnificativa din aceste judete prin faptul ca au o suprafata si populatie reduse. „Acolo unde este baza mica, o crestere de cateva sute de dosare determina o crestere procentuala semnificativa”, a spus Cionca, pentru DailyBusiness.ro.

Judetele care au inregistrat o scadere o insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Bihor (cu cea mai mare scadere in top, respectiv 19 pozitii), Maramures, Vrancea,
Tulcea si Mures.

„In ciuda cresterii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a continuat sa faca victime in randul companiilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate”, a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

„Din nefericire, trimestrul 4 al anului trecut, precum si primele doua luni din 2012 indica o [b]inrautatire accentuata a comportamentului de plata al companiilor[/b], cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in crestere, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012”,  a adaugat acesta.

[b]Sectoarele cu cele mai multe falimente[/b]

Primele trei pozitii ale clasamentului – [b]comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii[/b] – raman neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2011, respectiv circa 55%.

Similar studiilor precedente privind situatia insolventelor, situatia anului 2011 nu aduce surprize majore in ceea ce priveste primele 10 sectoare, acestea inregistrand cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa si ramanand neschimbate ca pozitie, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.

Astfel, comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector, din cauza orientarii intr-o usoara scadere a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.

[img=2657][/img]
Constructiile intregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvente, ocupand pozitia a treia in clasament. Acest sector a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor aflate in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de doua ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008 (cand au fost semnalate 1.666 de insolvente).

Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 sunt: cererea redusa din partea populatiei, care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, iar cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale.

Singurele semnale pozitive sunt cele observate comparativ cu restul tarilor din UE. Astfel, in noiembrie 2011, Romania a inregistrat cea mai mare crestere din UE a volumului lucrarilor de constructii, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior.

Transporturile si industria activitatilor de servicii conexe intreprinderilor completeaza topul primelor 5 sectoare falimentare, devansand segmentul HORECA si cel al fabricarii lemnului, conform studiului.

Domeniul transporturilor inregistreaza un numar foarte ridicat de cereri de insolventa (1596), pozitionandu-se, ca si la sfarsitul anului 2009, pe locul 4 in clasament. Aflate intr-o stransa legatura cu nivelul de dezvoltare al industriei, transporturile din Romania au cunoscut in ultimii ani o deteriorare constanta a performantelor financiare, urcand 4 pozitii in acest clasament, comparativ cu 2007.

Companiile care au prestat servicii conexe intreprinderilor au cunoscut de asemenea, o inrautatire continua a situatiilor financiare, pe fondul scaderii cererii si a presiunii asupra preturilor oferite, exercitate de catre clienti.

La polul opus, singurele exceptii, unde numarul de insolvente a scazut in 2011 comparativ cu 2010, sunt fabricarea lemnului si a produselor din lemn, fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si de incaltaminte si industria metalurgica.

Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface Romania pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului despre situatia firmelor insolvente in anul 2011. 

Au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Grupul Coface, lider mondial in domeniul asigurarii de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii pentru managementul creantelor comerciale. Cei 6.400 de angajati ai grupului din 66 de tari furnizeaza servicii locale la nivel mondial.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun