- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Unele banci au crescut deja ratele clientilor dupa reevaluarea locuintelor. Vezi in ce situatie ti s-ar putea scumpi creditul

13 Sep, 19:29 • gecad.net
Procesul de reevaluare a bunurilor ipotecate, realizat de banci, da batai de cap unora din clienti, care se trezesc cu rate mai mari la credite din cauza evolutiei pretului la case din ultimul timp. Vezi care sunt situatiile in care te-ai putea trezi cu rata majorata.
Unele banci au crescut deja ratele clientilor dupa reevaluarea locuintelor. Vezi in ce situatie ti s-ar putea scumpi creditul

Spre exemplu, unele banci care fac reevaluarea locuintelor din portofoliu modifica valoarea asigurarii inclusa in credit in functie de noua evaluare a locuintei. Astfel, banca Volksbank a refacut unele din contractele de asigurare ale debitorilor.

Pentru creditele contractate inainte de 2005, cand locuintele erau mai ieftine decat acum, suma asigurata a crescut, rezultand astfel si o prima de asigurare mai mare.

In schimb, pentru locuintele cumparate dupa anii 2006-2007, care au valori mai mici decat in perioada achizitiei, in unele cazuri politele de asigurare au scazut.

„Intr-adevar, in momentul in care rezulta o valoare mai mare a locuintei decat atunci cand a fost cumparata, se emite automat o polita pe noua valoare de evaluare a bancii”, a spus un angajat al Volksbank, in cadrul unei anchete incognito a DailyBusiness.ro.

„Insa”, a completat acesta, „si daca rezulta o valoare mai mica a locuintei, se ajunge la scaderea ratei bancare, prima de asigurare reprezentand un procent fix din valoarea asigurata”, a explicat consultantul de credit.

Daca ratele clientilor care au luat case prin credit inainte de 2005 cresc din cauza majorarii contractelor de asigurare, la unele banci, cele ale debitorilor care au luat case dupa anul 2006 pot creste la randul lor, insa din cauza faptului ca locuinta nu mai este acoperita de garantii.

Astfel, regulamentul impus de BNR bancilor cere acestora sa solicite clientilor ale caror case s-au ieftinit in raport cu momentul cumpararii, pe fondul crizei, garantii suplimentare, care sa acopere intreaga valoare a restantei care a mai ramas de plata.

Daca nu isi acopera creditele cu garantii, bancile sunt obligate sa constituie provizioane pentru diferenta dintre pretul actual al casei si valoarea care a mai ramas de rambursat din credit. Provizioanele inseamna costuri suplimentare pentru banci.

Daca debitorul nu aduce garantii in plus, bancherii au declarat ca ar putea creste dobanda creditelor, majorarea urmand sa acopere costurile suportate de banci prin constituirea de provizioane suplimentare.

O alta alternativa, mult mai dura, pe care o pot implementa bancherii in cazul celor care nu aduc garanii suplimentare, este sa ceara plata imediata a unei parti din datorie, ceea ce inseamna rescadentarea in avans a creditului.

Ce s-a intamplat in realitate cu creditele ipotecare contractate dupa anii 2006-2007? Bancile au aplicat tratamente diferite clientilor ale caror ipoteci au scazut. Spre exemplu, reprezentantii Volksbank spun ca banca ar trebui in mod normal sa solicite debitorilor garantii suplimentare. Banca nu a luat o decizie in privinta acestor cazuri, actiunea de reevaluare fiind finalizata abia in iulie.

Alte banci cer garantii suplimentare doar clientilor rau platnici. Astfel, reprezentanti ai Bancii Transilvania spun ca banca cere garantii suplimentare doar clientilor cu probleme la plata, care sunt riscanti.

Totodata, sefii altor doua mari banci locale, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank si Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, declarau recent vor lua masuri suplimentare doar cu clientii rau platnici care nu mai au creditele acoperite de garantii, in timp ce ceilalti clienti pot sa stea linsititi. „Nu avem niciun interes sa ne sufocam clientii bun platnici ingreunandu-le plata datoriei”, declara recent Sergiu Oprescu.

Conform reglementarilor BNR, bancile ar trebui sa faca anual reevaluarea ipotecilor prin firme specializate, care sa analizeze fiecare ipoteca in parte, dar foarte putine banci locale au facut reevaluarile. Altele s-au bazat pe datele din statistici, atunci cand au „cantarit” valoarea locuintelor ipotecate, in timp ce altele nu au demarat acest proces.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci